ПЕТРОВАЦ НА МЛАВИ - Истраживањима неолитског насеља Беловоде код Петровца на Млави, наредне године придружиће се и стручњаци Британског музеја, због значаја који овај локалитет има за светску историју и археологију. Резултати лабораторијских испитивања, на институтима за археометалургију у Лондону и Оксфорду, показали су да је топљење метала, први пут у историји, почело управо у атару села Велико Лаоле, на локалитету Беловоде, 5.400 године пре нове ере!

Због тога у Британском музеју планирају пројекат, на чијем осмишљавању сада заједнички раде Универзитет у Лондону и руководилац истраживања Душан Шљивар из Народног музеја у Београду.
- Током овогодишње сезоне ископавања, петнаесте по реду, на Беловодама су, осим неколико фигурина, пронађени и делови стамбених објеката, што би могло да потврди претпоставку да се овде, на површини од око 100 хектара, налазило насеље са стотинак кућа и хиљаду житеља. Пошто су откопани остаци пет кућа, у сарадњи са локалном самоуправом, планирамо градњу археолошког насеља, да би се туристима представио начин живота у преисторијском периоду - рекао је Душан Шљивар, руководилац истраживања.
Локалитет је занимљив и по материјалу од ког су грађене куће за становање. Откривени остаци указују на то да су становници Беловода, осим обраде метала, били значајни и по откривању новог грађевинског материјала. Добијали су га мешањем фине глине и млевеног кречњака, а после печења, попримао је карактеристике данашњег бетона. Неолитско насеље Беловоде настало је 5400. године пре нове ере, а нестало у пожару који су изазвали налети вандалских племена 1.500 година касније. Настало је за време винчанске цивилизације, на само два километра западно од Великог Лаола, на тромеђи са селима Табановац и Крвија.