ЗАХВАЛјУЈУЋИ 150-годишњици од рођења Паје Јовановића и његов београдски легат ће - освежен, у септембру отворити врата посетиоцима. У Улици краља Милана у грађанском стану, заправо пословном простору Врачара (где Паја Јовановић никад није живео, нити навраћао) реконструисан је делимично Јовановићев бечки амбијент. Изложен је његов салон у стилу Луја 15, на зидовима је низ портрета. Наиме, Паја Јовановић је био портретиста европског ранга, царских и краљевских кућа. Портретисао је Фрању Јосифа, белгијску краљицу, Обреновиће, Карађорђевиће...

Али, простором доминира велики дрвени неоренесансни портал рађен у 19. веку, пренет из Јовановићевог бечког атељеа. То је само једно од сведочанстава о широким уметничким интересовањима Јовановића за стилове у уметности. Али, и показатељ његових колекционарских афинитета. Слика би била потпунија кад би била изложена и његова збирка старина из Египта коју је завештао родном Вршцу (која тамо није изложена).
Поред тога што је ту делимично реконструисан његов бечки животни и радни простор, легат садржи Јовановићев сликарски прибор, лична документа, дипломе и медаље, белешке и сећања уметника, као и фототеку већине радова.