МИНИСТАР за културу Небојша Брадић и чланови Одбора за обележавање јубилеја Паје Јовановића (1859-1957) у четвртак су промовисали календар акција којима се обележава 150 година од рођења и данас на иностраним аукцијама најскупљег српског сликара.
На дан Јовановићевог рођења, 16. јуна, у Вршцу, његовом родном граду, отвара се изложба „Слике Балкана“, а припремили су је Народни музеј из Београда и вршачки Градски музеј. Тај циклус се уклапа у опште популарну тему европског сликарства 19. века. А, код Паје Јовановића ова тема има двојаки значај - као општа тенденција у уметности и као веза са постојбином.

Ипак, велика и монументална изложба, чији аутори су Никола Кусовац и Петар Петровић, отвара се тек у децембру у Галерији САНУ. Тако се (некад) најмлађи академик враћа кући, како је констатовао академик Динко Давидов и истакао да ће то бити прилика да се добро упозна дело Паје Јовановића. Давидов истиче да већина суди о Јовановићевом сликарству на основу три, четири често репродукована платна и да његов опус мало ко познаје добро. Један од сјајних познавалаца Јовановићевог дела, Никола Кусовац, аутор је и обимне монографије која треба да буде одшатмпана до краја године. До септембра ће бити рестаурисан и легат Паје Јовановића у Београду у Улици краља Милана 21, те тако поново доступан јавности. Планирано је и штампање водича за овај важан културни пункт метрополе.
Током јуна идуће године у Вршцу ће бити одржан и научни скуп о Паји Јовановићу и то би требало да буде завршница у обележавању века и по од рођења нашег великог сликара, у коме је оличено на најбољи начин и наше и интернационално.