Баштина у новом здању

Б. Н

04. 06. 2009. у 20:11

Баштина у новом здању
 Директор Југословенске кинотеке Радослав Зеленовић најавио за суботу свечану академију, када ће Златни печат бити уручен великој српској глумици Милени Дравић и режисеру Младомиру Пуриши Ђорђевићу

 У СУСРЕТ Дану Југословенске кинотеке, који се већ шесту деценију обележава 6. јуна, у четвртак је у реновираном здању у Узун Мирковој најављена овогодшња прослава јубилеја. Директор Југословенске кинотеке Радослав Зеленовић у присуству Небојше Брадића, министра културе Србије, најавио је Свечану академију у суботу, када ће Златни печат бити уручен великој српској глумици Милени Дравић и режисеру Младомиру Пуриши Ђорђевићу.
- Ова институција заслужује ову прекрасну зграду јер има шта у њу да смести - истакао је у четвртак српски министар културе. - То је много више и богатије од других култура. Када поменутој колекцији додамо домаће филмове, као и све друге експонате, јасно је да је Кинотека једна од најважнијих културних установа.
Режисер Тео Ангелопулос ће у пондељак отворити и Центар за дигиталну рестаурацију филмова, у Архиву Кинотеке на Кошутњаку. Србија ће, тако бити међу ретким земљама у свету која ће богату филмску баштину арихивирати на овај начин. Централни део обележавања јубилеја је 11. фестивал нитратног филма. У богатој ризници која ће бити приказана су и бисери попут рестаурираног првог рекламног филма „Срећа“ Стевана Мишковића из 1928. године. Важан сегмент овогодишњег фестивала је циклус остварења Анджеја Вајде. Гости Београда биће и Алберто Барберу, директор Националног филмског музеја у Рима и Дејвид Робинсон, челник најпознатијег светског фестивала немог филма, Мацеј Карпински, директор Пољског филмског института из Варшаве, представници руских филсмких архива и други гости.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације