Три романа о три цара

Д. Бт

19. 04. 2009. у 19:55

Три романа о три цара
Трилогија романа о римским царевима, „Диоклецијан“, „Константин“ и „Јулијан“, Ивана Ивањија, од којих су прва два обновљена, али у доброј мери и прерађена, док је трећи нов, објавили су и представили „Стубови културе“

ТРИЛОГИЈА романа о римским царевима, „Диоклецијан“, „Константин“ и „Јулијан“, Ивана Ивањија (1929), од којих су прва два обновљена, али у доброј мери и прерађена, док је трећи нов, објавили су и представили „Стубови културе“. Романи говоре о великим авантурама пуним преврата и ломова, како на плану светске историје, тако и у животима ових царева.
- Ови романи важни су за савремену српску културу, јер истражују наше далеко наследство које никада нисмо осетили као сопствено - каже уредник Иван Радосављевић. - Простори на којима живимо некада су били саставни део Римског царства, а у некадашњим градовима које данас наслеђују Ниш, Сремска Митровица и другим рађани су људи који су том империјом владали и усмеравали је по сопственом нахођењу. У тој перспективи Ивањијеви романи представљају важан коректив не само у нашој савременој књижевности и култури, него и у традиционалном српском историјском памћењу, и ништа мање коректив национцентричном поимању историје и сопственог идентитета.
Диоклецијан је био последњи римски цар који је хришћане немилосрдно прогонио, Константин император који је хришћанство прихватио и успоставио као званичну државну религију, а Јулијан последњи владар који је покушао да врати на старо многобошство. Утолико је ово и трокњижје о наступању једне велике светске религије.
Уз напомену да се овом темом бавио пуне четири деценије, Ивањи истиче да је најзабавније код историјских романа открити шта су историјске личности мислиле и осећале. Има доста података о великим биткама, градовима, новцу, али веома мало о интимном животу тих владара. Нјиховим личностима аутор је додао и ликове које је измислио.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације