ОКО 200.000 предмета у депоима Музеја "25. мај" представља поклоне које је Јосип Броз добијао од највећих светских државника. Али, и Тито је поклањао. У зависности од ранга онога ко је дариван, биран је и поклон. Највише је поклањао слике и скулптуре. Према евиденцијама које се данас чувају у Музеју историје Југославије, поклонио је 160 слика и исто толико скулптура. Поклањао је дела савремених југословенских аутора. Маршалат је куповао поклоне, а од сликара, најбољу "прођу" су имали Пеђа Милосављевић и Никола Граовац, тако да су њихова дела, у броју од 160, заступљена са нешто више од 50 одсто. А "дворски вајари" су били Франо Кршинић и Антун Аугустинчић.

Капитална дела, попут слика Саве Шумановића, Надежде Петровић, Паје Јовановића, Тито је поклонио у свега неколико наврата. Нехру, Насер, Брежњев - државници су који су добили можда највредније поклоне.
Један од привилегованих био је Нехру - за седамдесети рођендан он је од Тита добио слику Паје Јовановића "Нјен први наступ" (А, Тито је за 70. рођендан од Београда добио на поклон Музеј "25. мај"). Кабинет му том приликом предлаже неколико варијанти за поклон: сребрни сервис за воће за 12 особа хрватске уметнице Голдони-Јурић (цена је била 343.453 динара), затим слику хрватског уметника Менција Кленента Црнчића "Поглед код Краљевице" (по цени 250.000 динара) и најскупљи - "Нјен први наступ", слику Паје Јовановића - која је 22. октобра 1959. коштала милион динара. У музеју немају податак о претходном власнику слике. Тито у горњем левом углу записује одлуку.
Супрузи Хаила Селасија поклонио је икону из 16. века "Богородицу с Христом и арханђелима", августа 1959. Али, као и за слику Паје Јовановића, у Музеју историје Југославије нема податка где је Титов кабинет набавио ту икону. Приликом посете Београду мексичког председника Переса Матеоса 1953. године, који је домаћину донео скулптуру из периода културе Маја, уваженом госту поклоњена је колекцију старог оружја. Поклон је Тито "набавио" у Војном
музеју!