Деспот дошао на свој трг

Г. М. ЗОРИЋ

18. 10. 2007. у 19:28

Деспот дошао на свој трг
Обележена 600. годишњица манастира Манасија, једног од најзначајнијих средњовековних споменика. На новом тргу у центру Деспотовца откривен споменик деспоту Стефану Лазаревићу
ГРАЂАНИ Горње Ресаве и њихови гости у четвртак су обележили 600. годишњицу њихове Манасије, једног од најзначајнијих споменика српске средњовековне културе и откривен је споменик њеном ктитору, деспоту Стефану Лазаревићу на тргу који од четвртка носи његово име.

Радомир Наумов, министар вера у Влади Србије, изасланик премијера Коштунице, председника Одбора за обележавање јубилеја 600 година манастира Манасија, након што је присуствовао јутарњој светој архијерејској литургији у манастирској цркви Света тројица, пред бројним учесницима ове свечаности, открио је, заједно са др Градимиром Малешевићем, председником Општине Деспотовац, споменик ратнику, дипломати, витезу и државнику, речима:

- Деспот Стефан је Србију стварао и уобличавао и то не само територијално, него и духовно. Да смо мало озбиљније проучавали своју историју вероватно бисмо и ми могли да видимо шта ће нам се данас догађати - истакао је Наумов и додао:

- Деспот Стефан се није предавао, нећемо ни ми. Искрено се надам да настају времена у којима ће бити оно што у суштини и јесмо - народ који радо прима своје госте, али и народ који жели да сам управља својом судбином."

У Манасији литургију су служили епископи Српске православне цркве, Иринеј, Хризостом, Пахомије и Игњатије, уз саслужење свештеника и монаха Браничевске епархије.

У цркви Света тројица у оквиру Манасије, задужбини деспота Стефана, у којој је током 15. века деловала позната преписивачка и преводилачка Ресавска школа, у присуству бројних верника, беседио је епископ браничевски др Игњатије.


АУТОРИ

СПОМЕНИК деспоту Стефану Лазаревићу, чија је фигура висока 4,2, а са постаментом 6,4 метара, и доминира новим тргом, дело је Зорана Ивановића, академског вајара из Београда. Споменик је изливен у уметничкој радионици "Пеле" у Сивцу.

- Ми, житељи Горње Ресаве, веома смо поносни што живимо и растемо под духовним окриљем Манасије, српске светиње - истакао је др Градимир Малешевић, председник Општине Деспотовац.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације