Фрагмент споменика

С. ПОПОВИЋ

18. 05. 2007. у 18:34

Све је требало да буде готово још пре месец дана - на отварању изложбе британске савремене уметности "У раскораку" - у парку скулптура Музеја савремене уметности, на Ушћу, али, ипак, тек у суботу ће бити промовисана скулптура изведена по замисли "Жена Хен

СВЕ је требало да буде готово још пре месец дана - на отварању изложбе британске савремене уметности "У раскораку" - у парку скулптура Музеја савремене уметности, на Ушћу, али, ипак, тек у суботу ће бити промовисана скулптура изведена по замисли "Жена Хенрија Осмог" уметничке групе из Велике Британије.
"Жене" су се одлучиле за чувени, никад изведени Татљинов споменик трећој интернационали, односно за један његов фрагмент - део основе.
Одлучили смо се за овај споменик јер је то од самог почетка била утопија, рекли су чланови групе за време свог боравка у Београду "Новостима". Утопија је и наша идеја да га тако у фрагментима, расејаног по многим европским градовима, ипак, изградимо - можда и успемо... Ову уметничку групу, међутим, не занима пуко извођење споменика у деловима и наставцима по разним градовима. Они су, пре свега, фокусирани на друштвени аспект ове акције: интересује их сарадња, учешће и солидарност, као и лобирање за пројект и средства потребна за извођење његових делова у различитим срединама.
Београдски део основе споменика је и сам по себи - скулптура. По замисли "Жена Хенрија Осмог" висок је четири метра и тежак 40 тона челика. А, свечана инаугурација у парку скулптура Музеја савремене уметности се поклапа са "Ноћи музеја".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације