БЕОГРАДСКА публика је у Народном музеју имала прилику да види 15 слика Паје Јовановића (1859-1957), које су половином марта 2001. године украдене из аранђеловачког музеја, а недавном акцијом полиције пронађене и враћене матичним установама у којима су биле.
Дела која су била изложена у Аранђеловцу представљају само део богатог опуса једног од најпознатијих сликара академског реализма с краја 19. и почетка 20. века, али дају увид у Јовановићеву богату уметничку заоставштину.
Посетиоци изложбе могли су да виде оштећења која су настала приликом крађе, као последицу лошег и нестручног руковања, као и неповољних услова у којима су била. Већи део радова је извађен из украсних рамова, скинут са слепих рамова, савијен у ролну и сакривен на месту где су били угрожени и под дејством влаге. Тежа оштећења, ипак мања од десет одсто, су претрпеле три-четири слике.
Иначе, радови на конзервацији и рестаурацији ће започети одмах по завршетку представљања уметничких дела јавности, а планирано је да завршетак радова буде 10. маја - на 160. годишњицу Народног музеја.