Дозревање зеленог парадајза

28. 10. 2015. у 10:13

Дозревање зеленог парадајза
Шта урадити са недозрелим плодовима у повртњаку: Незрели плодови парадајза се стављају у туршију, а полузрели на дозревање на погодном месту у кући или пластенику

Често се дешава да мразеви у октобру униште осетљиво поврће у башти на отвореном пољу, углавном паприку, парадајз и плави патлиџан, док карфиол оштете тако да је неупотребљив. Због тога треба пратити временску ситуацију и на време обрати све употребљиве плодове или биљке заштитити, ако има сврхе, пластичним фолијама.

Пре мразева све плодове парадајза (зреле и зелене) треба обрати. Зелени (недозрели) се могу искористити за кисељење у туршији или дозревање. За дозревање треба одабрати крупне, здраве плодове. Приликом бербе мора се пазити да се не повреде од удараца, огреботина и слично, јер онда брзо пропадају. Исто тако важно је да се беру по сувом и лепом времену јер влажни плодови лако труну у складишту.

Дозревање се може обавити на више начина, у сувим мрачним просторијама с релативном влажношћу ваздуха 75-80% на температурама од 13-15 степени. Плодове треба ређати у плитке гајбице или по сталажама, један до два слоја, уз сталну пажњу да се не повреде. Између зелених треба ставити понеки полузрео одакле ће се ширити етилен и убрзавати зрење.

У недостатку погодних просторија, могу се користити тавани или леје од дасака и сламе. У оквиру од дасака ставити слој суве сламе дебљине 10-15 цм по којој се може сложити 2-3 слоја зелених плодова.

Овакве „леје“ треба покрити прозорима и асурама. Треба их редовно прегледати и пратити стање плодова, проветравати и уклањати зреле и труле плодове. Правилно остављен зелен парадајз на сувим, прохладним местима, може да дозрева до Нове године и тако олакшава исхрану свежим плодовима у време када напољу нема услова за њихову производњу.

Када је карфиол у питању, треба заштитити заламањем 2-3 листа од слабих мразева јер су измрзле „руже“ неупотребљиве. Берба се обавља сукцесивно као и код купуса, јер све биљке не приспевају у исто време. Треба га брати са 4-5 листова јер тако дуго задржи свежину ако се чува на тамном, сувом и прохладном месту.

Купус је отпоран на зиму. Ако се деси да се смрзне, треба сачекати да се главице откраве и тек их онда брати.

Кељ пупчар треба пустити да измрзне, јер су онда главице укусније. Обичан кељ главичар је отпоран на зиму, може се оставити у башти и брати за време лепих зимских дана.


ПАПРИКА

Паприку треба обрати пре мразева, по сувом времену и оставити на сувом промајном месту, у једном слоју. Све послове око бербе и транспорта ваља изводити пажљиво, јер пукли и оштећени плодови брзо труну и изазивају ширење трулежи у својој околини.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације