Овога викенда, у суботу и недељу 9. и 10. јануара у Дому омладине Београда одржаће се јединствени фестивал - Мрњау Фест. Фестивал је посвећен мачкама, добрим вибрацијама и креативности, јер мачке су од памтивека биле пратиоци креативних људи - од уметника до научника, од Леонарда до Тесле


Мрњау Фест и маце афродите

Главни програм фестивала је Светска изложба мачака по WCF (World Cat Federation) правилима. Маце ће оцењивати Анелиза Хакман, легендарни светски фелинолог, оснивач и председница WCFa, затим Андреас Мебијус, генерални секретар организације и госпођа Марион Мајстер, суткиња за све расе мачака. Андреас Мебијус је већ познат нашим љубитељима мачака са прошлогодишњег Мрњау Феста - он је велики шоумен те публику у Дому омладине Београда поново очекује одличан провод.


Андреас Мебијус (WCF) и Светлана Лаловиц (Le PETit)

У надметању за титуле учествоваће преко 100 мачака пристиглих из земље и иностранства. Биће заступљене скоро све добро познате расе - персијанци, сијамци, британке, руске плаве, свете бирманке, мејн-кунови, сибирци и друге. Поред њих на изложби ће бити приказане и неке ретко виђене мачке - шампионски корниш рекс, импозантне афродите, раскошне небелунг маце, дугодлаке британке, разбарушене селкирк рекс маце, елегантне абисинке, лисичасте сомали, голуждраве сфинкс маце... Наравно, учествују и домаће маце које ће показати свима колико су лепе, неговане и вољене те ће поносно ступити на такмичарски подијум.

Такмичење маца у WCF рингу

Од 10 до 13 сати судије ће маце оцењивати за столовима. То је уводни део програма и добра прилика да посетиоци који су заинтересовани за расне маце попричају и добију одговоре директно од одгајивача. После паузе, око 14,30 сати почињу веома интересантна надметања мачака у WCF ринговима. У ринговима се маце истог узраста такмиче директно једна против друге, без обзира на расу. Оцењивање у ринговима је јавно, судије јавно коментаришу особине мачке, причају приче и занимљивости о расама и то је прилика да се и посетиоци укључе у дешавања на изложби, добро проведу и нешто науче. После ринг такмичења, око 17 часова следи Best in Show финална ревија. То је још један веома забаван део програма, јер судије бирају победнике јавно, а подршка фаворитима и навијање су више него пожељни!

Мрњау Фест (фото Маја Медиц)

Мрњау лице - маца Мрвица (фото Сања Вучак)

Као загрејавање за фестивал, на фејсбук страницама Клуба Le PETit је организовано гласање за заштитно мачје лице Мрњау Феста. За најшармантнију мацу изабрана је Мрвица, маца која живи и заједно са власницом Сањом ради у пет-шопу на пијаци на Бањици.

Такмичење мачака ће се одвијати у великој сали „Американа“ Дома омладине. У холу испред сале биће присутни и ветеринари-едукатори , који ће давати одговоре и држати кратка предавања о неговању и правилном гајењу мачака.

Креативни кутак Мрњау Феста

Мрњау Фест је јединствена прилика да посетиоци на једном месту уживају у разгледању свеколиких врста мачака, али и да учествују у интересантним креативним радионицама и играоницама - да упосле машту и добру вољу!


Креативни кутак Мрњау Феста

Креативни центар „Креативистика“ и сарадници су припремили шарени пратећи програм за целу породицу, који ће се одвијати током два дана у Клубу Дома омладине. Одрасли и деца ће моћи да се опробају у плесним радионицама, разноликим креативним техникама, изражавању кроз глуму, глас и покрет и још много тога. Уз купљену карту Мрњау Феста свако ко жели може да учествује у радионицама и играоницама за децу и одрасле.


Радионице за децу и одрасле „Креативистика“

Радионице воде: Маја Матић Радонић, Сања Кампе, Маја Бусић, Вања Марчић Суломар, Данијела Вида, плесна трупа Erin's Fiddle и други.

Сатница креативних радионица Мрњау Феста

Субота, 9. јануар:

11 - 12 часова: Дечија радионица „Измишљена бића“ (Маја Бусић)

12,30 - 13,30 часова: Дечија радионица „Мјаурајф“ (Сања Кампе)

14 –15 часова: Дечија радионица „Луткићи“ (Маја Матић Радонић)

15,30 – 17 часова: Креативна радионица за одрасле „Декупаж“ (Вања Марчић Суломар)

17,30 – 18,30 часова: Плесна радионица за одрасле „Ирски плес“ (трупа Erin’s Fiddle)


Недеља, 10. јануар:

11 – 12 часова: Дечија радионица „Вуница маца“ (Маја Матић Радонић)

12,30 – 14 часова: Драмска радионица за одрасле „Протреси се!“ (Данијела Вида)

14,30 – 15,30 часова: Дечија радионица „Ирски плес“ (трупа Erin’s Fiddle)

16 – 17 часова: Дечија радионица „Измишљена бића“ (Маја Бусић)

17,30 – 18,30 часова: Велика авантура (изненађење за крај)


Базар рукотворина „Шапотворине“

Базар рукотворина „Шапотворине“ и фаце-паинтинг

Поред радионица, биће присутни и ствараоци којима су маце надахнуће за оригиналне „Шапотворине“. Биће изложени и понуђени ручни радови, модни детаљи, украси за кућу, кућице и играчкице за маце. У холу Дома омладине најмлађе ће дочекати вешти прсти дечјег аниматора Милице Радуловић „Веверак“ која ће уз мало магичне боје претворити дечја лица у мачколика бића из маште!


Анимација деце Веверак

Одувек се причало, а данас већ постоје и конкретни докази да мачке отклањају негативне вибрације и фреквенцијама којом преду благотворно утичу на људе! Почнимо Нову 2016. уз добре вибрације, кажу организатори из Клуба Le PETit и позивају да се заједно осмехујемо и предемо на Мрњау Фесту, овог викенда у Дому омладине Београда. 


Хектор, награда публике 2014. (фото Небојша Нишавић)

Мрњау Фест је отворен за посетиоце у суботу од 10 до 18 часова и у недељу од 10 до 19 часова. Цена улазнице је 300 динара, за децу предшколског узраста улаз је слободан. Приредбу организују клубови Le PETit из Србије, Штамбаум из Немачке и Магнификетс из Румуније, у копродукцији са Домом омладине Београда и атељеом Креативистика.