Подови важни за добар утисак о стану

Драгана Жарковић Костић, архитекта

уторак, 22. 03. 2016. у 10:13

Подови важни за добар утисак о стану
Веома је важно да пажљиво одаберете по чему ћете ходати у кући. Некада је облагање пода зависило од намене просторије, што данас није случај, па керамичке плочице могу у дневну собу, а бродски под у купатило

ПОДОВИ заузимају највећу површину вашег стана или куће, па их можемо гледати и као “главни комад намештаја”. То значи да при одабиру врсте и дезена подова и подних облога треба бити изузетно пажљив како би се избегле грешке.

Некада је облагање пода зависило од намене просторије, што данас више није случај. Све чешће ћемо керамичке плочице или камен затећи у дневним собама, а паркет или бродски под у купатилима и кухињама. Такође, у станове су се уселили материјали попут епоксидних смола, које су своју примену раније имале искључиво у покривању индустријских погона. Резултат је појава великог броја нових дезена, па данас можете да пронађете плочице које изгледају као да су од дрвета, коже, или метала.

Подове од квалитетних материјала можемо да оставимо непокривене и тако искористимо њихову природну лепоту и карактеристике. На пример, они од природног камена или керамике су идеални за подно грејање. Ипак, уколико желите, можете их делимично или у потпуности прекрити тепихом, итисоном, животињском кожом.

Основна разлика између тепиха и таписона је у томе што се тепих поставља као декорација и прекрива само део пода. Наћи ћемо га у дневним собама, испод трпезаријских столова или поред кревета у спаваћим собама. Требало би да се колоритом и дезеном уклапа са намештајем, бојом зидова или пак да чини потпуни контраст у односу на њих. Уколико се одлучите за ову другу опцију, морате знати да ће тепих постати главни акценат или лајт мотив простора. У сваком случају, ваљало би га набавити последњег, како бисте без грешке сагледали какав ефекат, у односу на осталу опрему собе, желите да постигнете.

Као алтернатива тепиху, данас је врло актуелна животињска - кравља кожа, нехајно бачена на централни део дневне собе. Ова врста облоге пристаје лепо сређеном дрвеном поду, а можете је поставити и на ливени, сјајни епоксидни под.

Тепихе избегавајте у просторима који немају природну вентилацију или су веома влажни, попут купатила, како их не бисте претворили у расаднике гљивица и других непријатних микроорганизама. За купатила или кухиње примереније су мање простирке које можете да оперете у машини за веш.

ИТИСОН ЗА ДЕЧЈЕ СОБЕ

Дечије собе можете да обложите итисоном који представља угодну, топлу облогу која штити од буке, отпорна је на хабање и лако се одржава, а може се наћи у великом дијапазону боја и дезена. При избору се водите тиме да ове подне облоге имају антиалергијске карактеристике, пошто деца пуно времена у игри проводе на поду.

Коментари (1)

amp

22.03.2016. 10:39

Da, keramičke pločice po dnevnoj sobi i stanu - a za komšiju ispod i kulturu koga briga ? Ne stavljaju se "slučajno" drveni parketi i itisoni, to ima svrhu smanjenja buke a laminati i pločice buku još i pojačavaju 15 puta ! Kad već imamo narod koji pojma nema šta je kultura stanovanja - onda da imamo drakonsku kaznenu politiku pa zabranjivati takve stvari. Komunalnih "policajaca" ionako imamo više nego vojske