Како најбоље да сачувате ракију

23. 05. 2015. у 11:02

Многи погрешно мисле да у балонима услед одсуства ваздуха, ракија не може сазрети. То је тачно само ако се балони пуне ракијом до врха

Како најбоље да сачувате ракију

Произвођачи за чување и сазревање својих ракија често користе стаклене посуде - демижоне (балоне). Многи погрешно мисле да у балонима услед одсуства ваздуха, ракија не може сазрети. То је тачно само ако се балони пуне ракијом до врха. Међутим, ако се у њима остави отпражњен простор, ракија ће имати довољно ваздуха да се у њој обави процес оксидације појединих састојака, чиме постаје питкија и ароматичнија.

Недостатак старења ракије у балонима није ни то што она тако чувана мора, наводно, бити лишена мирисних састојака који се излучују из храстових бачви. Тај недостатак се може лако превазићи. У балоне са ракијом једноставно треба угурати чисте, осушене и овињене храстове летвице одговарајућих димензија.

Тако се овај недостатак претвара у вредност: храстове летвице за разлику од храстових буради чији се мирисни укусни састојци временом исцрпљују, могу бити увек нове и богате састојцима који оплемењују укус и мирис ракије. Самим тим, процес сазревања и старења је успешнији, бржи и економичнији.

Да би се убрзао процес сазревања ракије, у народу се она извесно време држи на таванима. А таква манипулација ракије и процес убрзаног сазревања могуће је једино ако су посуде подесне за преношење. Балони су врло погодни за чување и сазревање ракије.

На тавану је температура релативно висока, па услед тога брже тече оксидација, што омогућава отпражњен простор балона. Исто то важи и за екстракцију, која је успешнија уколико ракија има одговарајућу температуру.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације