Знаци на кожи одају стрес

Ж.П.

13. 07. 2013. у 11:42

Када је ниво стреса већи него што је то уобичајено, то може да узрокује и озбиљније проблеме са кожом

АНКСИОЗНОСТ је велики непријатељ коже, јер стрес проузрокује прекомерну производњу кортизола, хормона који може да убрза појаву бора, узрокује акне и осипе.

Чести херпеси и акне повезани су такође са стресом. Симптоми су и екцеми, псоријаза и розацеа, затим претерано сува кожа, појава ситних бора, црвенило и уморне очи.

Када је ниво стреса већи него што је то уобичајено, то може да узрокује и озбиљније проблеме са кожом, као што је осип, копривњачу и јак свраб. Осип проузрокован напетошћу може да потраје неколико дана, чак и недеља. Претерано прање коже у таквој ситуацији може да погорша стање.

Негативне ефекте стреса на кожи најбоље ћете победити ако се будете изборили са изворима анксиозности.

Препоручује се боравак на отвореном, рад и физичка активност напољу, јер сунце и свеж ваздух подстичу лучење ендорфина, хормона задовољства, а смањују лучење кортизола.

Код појаве првих знакова уморне коже, требало би одмах реаговати. Уредан сан је одличан борац против стреса и рехабилитује кожу као и организам.

Такође, важно је да се тада посебна пажња посвети неговању, да се користе препарати који је хидрирају, хипоалергена козметика или производи без додатка мириса.

И креме са ретиноидима и специјална средства за кожу склону акнама могу да помогну у борби или превенцији осипа на кожи проузрокованог стресом, али оне неће да направе чудо уколико се не ослободите проблема који вас изједају изнутра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације