Шок-таласи лече импотенцију

М. В.

субота, 27. 02. 2016. у 22:14

Шок-таласи лече импотенцију
Уролози верују да су открили алтернативу вијагри, са мање нежељених ефеката у третману еректилне дисфунцкије

НЕКОЛИКО истраживачких тимова на прагу је открића нове методе за лечење еректилне дисфункције. Не ради се о новом препарату, пилули или апарату, већ о познатом, до сада коришћеном третману у физијатрији - ESWT (electrocorporeal shock wave therapy), односно звучној шок-талас терапији. Пошто је доказала ефикасност у разбијању камена у бубрегу, ЕСWТ је, такође, нашао примену у ортопедији, хирургији, реуматологији и рехабилитацији у лечењу калцификата у рамену, тениског лакта, петног трна...

Најновија сазнања о могућем модалитету лечења еректилне дисфункције истраживачи су представили на последњем конгресу Европског удружења сексуалне медицине у Шпанији. Научници су убеђени да ће овај вид лечења, после 15 година доминације, заменити вијагру. "Плава пилула", иако је супериорна у третману ових тегоба, ипак има мноштво нуспојава, попут главобоља, губитка косе, вртоглавице, болова у стомаку.

Сазнање да ESWT третман помаже у лечењу импотенције, међутим, није ново. Још 2013. године тим из Рамбам медицинског центра у Израелу радио је истраживање на 20 мушкараца који су имали проблема са ерекцијом најмање три године. Они су били подвргнути ESWT третману, и након шест месеци, њих 15 је спонтано доживело ерекцију. Израелски истраживачи сада проширују студију на 60 мушкараца да би утврдили какви су ефекти ове терапије две године после третмана.

Како шок-талас терапија помаже мушкарцима да доживе ерекцију? Један од израелских истраживача др Илан Груенвалд каже да третман подстиче раст нових крвних судова у пенису, што доводи до боље циркулације у овом органу.

Пре две године, тим на челу са урологом Аном Олсен из Данске болнице Виборг укључио је у истраживање 112 мушкараца са еректилном дисфункцијом који нису могли да имају сексуалне односе без помоћи лекова. Мушкарци су били подељени у две групе - једна је била на петонедељној терапији звучним шок-таласима нижег интензитета, који су усмеравани на шест тачака на пенису. Друга група примала је плацебо.

Открили су да је 29 мушкараца (57 процената) у групи која је била под звучном шок терапијом остварило ерекцију и успешан сексуални однос без коришћења медикамената, и то пет недеља после третмана. Само девет одсто учесника у плацебо групи показала је сличне резултате. Када су пацијенте пратили 12 недеља после третмана, утврдили су да је 28 одсто учесника и даље способно да оствари ерекцију без помоћи лекова.

Третман нема споредних ефеката и контраиндикација, тврде истраживачи, и што је подједнако важно, омогућава пацијентима да доживе спонтану ерекцију, за разлику од вијагре.

Крајем прошле године Америчко уролошко удружење је на годишњем састанку представило резултате последњег мултинационалног клиничког истраживања, и закључак је био да је ESWT третман сигуран, ефикасан и добро толерисан за лечење еректилне дисфункције.

Иако је за коначне закључке рано, ново сазнање, али и чињеница да ESWT третман, ако и не помаже, не може да нашкоди пацијентима, многе клинике у свету пацијентима нуде овај вид лечења еректилне дисфункције. Ускоро се очекује да овај третман и у Америци буде признат у лечењу еректилних проблема мушкараца.

Следећи корак је да се пронађе и ефикасно решење за жене са сексуалним проблемима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације