Откривен лек који “топи” ћелије рака

Новости онлине

28. 01. 2016. у 11:30

Аустралијски научници тестирали су лек који у великом броју случајева доводи до огромног побољшања код оболелих од рака, а код неких пацијената и до потпуног повлачења те болести

Откривен лек који “топи” ћелије рака

Илустрација

Аустралијски научници тестирали су лек који у великом броју случајева доводи до огромног побољшања код оболелих од рака, а код неких пацијената и до потпуног повлачења те болести.

Како наводи “Раша тудеј”, лек утиче на посебан протеин који помаже ћелијама канцера да преживе.

Тесирање лека у Мелбурну трајало је четири године, а тај медикамент узимало је 116 пацијената. Стручњаци Краљевске болнице у Мелбурну и “Peter MacCallum Cancer Centre” открили су да лек Венетоклакс у великој мери смањује ћелије рака.

Истраживање је показало у 79 одсто случајева позитивне резултате код пацијената који пате од хроничног лимфома. Код неких пацијената који су се првобитно лечили зрачењем или хемотерапијом, дошло је до потпуног повлачења болести пошто су узели Венетоклакс.

„Раша тудеј” тврди да су ово историјске вести, пошто ово представља резултат истраживања које је трајало скоро 30 година.

“Нешто мање од 30 година касније, у сарадњи са 'WEHI' и аустралијским и америчким фармацетуским компанија, показали смо да је ово могуће”, рекао је шеф хематологије Краљевске болнице професор Џон Симор за “Сиднеј морнинг Хералд”.

„Ово је потпуно нова врста лека и не постоји ниједан медикамент који може у оволикој мери да спречи БЦЛ-2 протеин”, објаснио је Симор, додавши да лек може да лечи и друге врсте канцера.

Једна од успешних прича је Родни Џејкобс (63), који је власник продавнице плоча у Мелбурну.

Џејкобс је од 2012. године постао део тестирања лека, а пре тога је био на хемотерапији, која није имала толико утицаја на његово стање.

“Резултати лека су запањујући. Осетио сам мале, или скоро никакве споредне ефекте медикамента. Почео сам лагано да се враћам на посао и полако да живим нормалним животом”, рекао је Џејкобс.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (9)

Zorana

28.01.2016. 12:14

ljudi, moja baka se oporavila za mesec dana uljem od marihuane to je jedini prirodni lek. sa hemijom samo farmacija uzima pare I jos vise nas ubijaju

Mare Srbija

28.01.2016. 12:30

Daj Bože da se ovaj lek koristi i bude uspešan za lečenje ove bolesti, ali sam do sada čuo desetak sličnih priča a leka i dalje nema. Farmaceutska mafija neda.

Luka VRBAS

28.01.2016. 12:38

Ako je istina hvala Bogu. Molim novosti da u narednim danima isprate ovu pricu i informisu nas o tome.

licimuri

28.01.2016. 17:52

sta je rusofili? sad vam je zapad dobar?dobijete napad inteligencije kad je vlastito dupe u pitanju. ko pola miliona gastosa u eu,koji ovde pljuju zapad a trce tamo sa decom da zive..

Keti

03.02.2016. 15:22

@licimuri - Normalno kada je jedan od glavnih istraživača Rus dr Ilja Voskobojnik.