Без доброг сна нема ни здравља

З. О. Ј.

11. 12. 2015. у 21:18

Ако се мозак повремено не одмара, може да се "прегреје". Хронични недостатак сна смањује способност анализе информација, негативно утиче на памћење и у значајној мери смањује брзину реаговања

Без доброг сна нема ни здравља

Здраве животне навике, избегавање алкохола, цигарета, нездраве хране, боравка у затвореним и загушљивим просторима, као и редовно упражњавање физичких активности нису довољни за очување виталности, тврде стручњаци. Да би човек био телом и духом апсолутно чио неопходан је и ранији починак. Зашто је то важно?

* Побољшање можданих активности је кључна предност раног одласка на спавање. Људски мозак је као стари компјутер, објашњавају научници, па ако се повремено не одмара, може да се "прегреје". Хронични недостатак сна смањује способност анализе информација, негативно утиче на памћење и у значајној мери смањује брзину реаговања. Из тог разлога, неиспавани не би требало да седају за волан, јер су њихове реакције знатно успореније.

* Јачање имунитета је други важан разлог за ранији одлазак у кревет. Током ноћи организам попуњава истрошене залихе, елиминише негативне последице будног стања и "пуни батерије". Имуне ћелије су ноћу најактивније, а благовременим одласком на спавање, троструко се смањује шанса за појаву грипа, назеба или неке друге респираторне инфекције.

* Витка линија такође је добар разлог за ранији одлазак на спавање. Амерички научници тврде да се жене које мање спавају брже гоје. Заправо, недовољно сна ремети метаболичке процесе у организму, који и јесу узрок таложења сувишних килограма.

* Смањивање ризика од кардиоваскуларних обољења, дијабетеса, као и других тешких обољења, у доброј мери се постиже довољним и квалитетним спавањем. Иако се на списку узрока ових болести не налази и недостатак сна, требало би да га уврсте, тврде стручњаци који се баве проучавањем утицаја сна на здравље. Спроведена истраживања то и потврђују, наглашавајући да особе које спавају мање од осам сати дневно имају за 20 одсто већи ризик од ових болести. Ако спавају мање од пет сати, ризик је двоструко већи!


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације