Сланина опасна као азбест и цигарете?

Екипа "Новости"

понедељак, 26. 10. 2015. у 12:38

Сланина опасна као азбест и цигарете?

Илустрација ВН

Светска здравствена организација додала месне прерађевине на листу канцерогених производа. Само 50 грама месних прерађевина дневно повећава ризик од рака за 18 одсто. Црвено месо потенцијално штетно

СЛАНИНА, кобасице, шунка и остале месне прерађевине, дуго прозиване за штету коју могу да нанесу здрављу, су и званично на листи канцерогених производа. И, то, у првој групи - заједно са дуваном, азбестом и дизел горивом, по одлуци Међународне агенције за истраживања о раку (IARC), саветодавног тела Светске здравствене организације.

СЗО је званично саопштила да месне прерађевине могу да буду узрок оболевања од карцинома, а у извештају се наводи да је и црвено месо: говедина, телетина, јагњетина, овчетина, месо коза и коња, у целини "вероватно канцерогено", иако за то постоје ограничени докази.

Одлука није изненадила стручњаке, али у јавности изазива много полемике, и недоумица.

- Ова одлука не значи да треба да престанете да једете црвено месо или прерађевине, али ако их много једете, можда би требало да размишљате о редуковању - рекао је професор Тим Кеј из британске агенције за истраживање канцера, додајући да не може нанети штету ако се с времена на време поједе сендвич са сланином, а да здрава исхрана подразумева пре свега умереност.

У извештају је наведено да свега 50 грама месних прерађевина дневно - што је мање од две кришке сланине, повећава ризик од развоја карцинома дебелог црева за 18 одсто.

- Индивидуално ризик од развоја колоректалног канцера због конзумирања обрађеног меса остаје мали, али се ризик повећава са количином поједеног меса - рекао је Курт Страјф из СЗО.

СЗО, међутим, сматра да месо може да буде и корисно за здравље, а закључци 22. научника из 10 земаља донети на основу 800 студија које истражују везу између рака и конзумирања црвеног или процесуираног меса у више земаља, на више континената, требало би да помогну земљама при давању уравнотежених савета за исхрану становништва.

ПРОИЗВОЂАЧИ ЋУТЕ ПРОИЗВОЂАЧИ у Србији нису били расположени да коментаришу одлуку Светске здравствене организације, иако би највећим делом њихова економија могла овим да буде погођена. У незваничним разговорима добили смо информацију да поједини велики произвођачи у нашој земљи гледају на ову одлуку као поражавајућу за њихов посао. Ни у Министарству пољопривреде нису желели да причају на ову тему, иако су ветерина, правилници о исхрани стоке и инспекцијске контроле меса у њиховој надлежности, већ су нас упутили на Министарство здравља.

- Црвено месо садржи протеине од изузетне биолошке вредности и важне нутрицијенте као што су витамин Б, гвожђе и цинк, а његова масноћа варира зависно од врсте, старости, рода, начина исхране и дела тела животиње. Процесуирање меса, конзервирањем или димљењем, може да резултира канцерогеним хемикалијама. Кување побољшава сварљивост и укус меса, али може да произведе и канцерогене материје. Припрема на високој температури, као што је пржење у тигању, или на роштиљу производи највеће количине тих штетних хемикалија - наводи се у извештају AIRC.

Кад се све сабере, проблем, изгледа, није толико у самом месу, колико у његовој технолошкој обради која подразумева усољавање, ферментацију, димљење, додавање конзерванса и појачивача укуса. Већина процесуираног меса садржи свињетину или јунетину, каткад и пилетину, изнутрице, крв...

- Месо има значајну улогу у исхрани и његово потпуно протеривање са трпезе могло би да има лоше последице по здравље - каже за "Новости" професор др Бранко Јаковљевић, специјалиста за исхрану Института за хигијену при Медицинском факултету у Београду. - Оно што представља ризик су нитрати и хемикалије које се додају при његовој обради. Многе студије су показале повезаност између конзумирања месних прерађевина и карцинома дигестивног тракта, пре свега желуца. Зато је препорука да се месне прерађевине сведу на минимум, најбоље да се уопште не конзумирају.

Доцент др Велимир А. Марковић, колопроктолог из Клинике за дигестивну хирургију Клиничког центра Србије, каже да је учесталост карцинома црева повећана и да у Србији од ове врсте рака оболева чак 46 на 100.000 становника.

Колико су за то криви месо, а нарочито месне прерађевине, тешко је рећи јер у сложеном, до краја још неразјашњеном механизму настанка карцинома, исхрана и вода учествују са четири до 10 одсто.


- Сувомеснати производи, као што су сланина, пршута и кобасице се суше, а познато је да у диму постоје канцерогени агенси, али је чињеница да су се почетком 19. века, када није било фрижидера, ти производи више јели, при чему су стопе оболевања и умирања од карцинома биле значајно мања него сада - каже за "Новости" професор др Слободан Чикарић, председник Друштва Србије за брорбу против рака. - Већи проблем, је, изгледа, у разним хемикалијама које се додају прерађевинама, које су "новији изум", да би оне имале укус и трајност. САД су имале регистар за рак још 1900. године и тад је од карцинома умирало 50 од 100 хиљада становника, а најмасовније убице су биле инфективне болести као што је Те-Бе-Це. Сад се од туберкулозе готово и не умире, али је стопа морталитета од рака крајем 20. века износила 200 на 100.000 становника, а у Србији је 2012. године достигла 300 умрлих на 100.000 становника.

За то што се смртност од карцинома различитих локализација за 110 година повећала чак шест пута, и поред тога што су терапијски модалитети веома развијени: од радиотерапије до билошких лекова, свакако је криво и глобално старење становништва, јер познато је да се карцином најчешће јавља у старијој животној доби.

- Ако смо у Србији за 10 година, рачунајући од 2001, имали 300.000 оболелих од рака, дуван је одговоран за 90.000, неправилна исхрана за 15.000, а зрачење укључујући и последице осиромашеног уранијума за 30.000 случајева оболевања - објашњава професор Чикарић.


УВОЗИМО ОТПАД

ВЕТЕРИНАР Мирослав Стојшић, некадашњи начелник Републичке ветеринарске инспекције, каже да ако хоћемо здраво месо на трпези, морамо да имамо добру регулативу и да забранимо канцерогене адитиве који се додају месним прерађевинама.

- Када будемо водили рачуна о здравој храни за људе и стоку, неће бити опасних хербицида, пестицида, тешких метала, коксидиостатика, хормона, алуминијума, кадмијума, живе... - сматра Стојшић. - Ветеринарска инспекција мора да провери има ли сумњивих животиња на фармама, и да контролише све, од истовара, вађења и прегледа органа, лимфних чворова, да се проверава на леукозу и туберколозу. Тек када добијемо здраво месо, може да иде у прераду. А, ми увозимо сепарисано месо, тртице, кости и сав месни отпад и од тога правимо виршле. Тиме на западу ни мачке и псе не хране.


ЗА ВЕЋУ БЕЗБЕДНОСТ

БЕЗРЕЗЕРВНО подржавамо одговоран професионалан рад СЗО и упозорење о опасности конзумирања месних прерађевина - каже Петар Богосављевић, председник Покрета за заштиту потрошача Србије. - Било је и раније препорука да се смањи унос тих намирница. Очекујем да ће допринети повећању одговорности свих у ланцу исхране за већу безбедност и квалитет хране, па и ових производа.

Богосављевић наглашава да је извесно, да ће то изазвати промене у производњи и потрошњи ових производа на светском и националном нивоу и у личној потрошњи становништва. Условиће велике промене и у преради и промету. Ипак, произвођачи и индустрија меса, дугорочно гледано, немају разлоге да страхују за свој опстанак и будућност, под условом да се благовремено припрема за рад и пословање у новим условима.

Коментари (72)

Mister Berns

26.10.2015. 12:48

Poenta je u umerenosti, da se pored mesa jedu salata, voće, piju čajevi, redovan pregled kod doktora, a ne da se batali samo meso, a ostalo da se krka.

momcilo

26.10.2015. 12:55

srbija proizvodi najkalitetnije mesne preradjevine, I nema razloga za brigu. ameri I svabe koji proizvode smece treba da se boje.

Dumar

26.10.2015. 13:03

Eto narode, zato ne treba da jedete meso i mesne preradjevine. Vode oni racuna o nama. Hleba i ...mislim tako to...suve sljive i koju jabuku...

ZalivSajt

26.10.2015. 13:09

secam se da mi je deda govorio kako su do 1970-ih meso jeli samo za slave ili vikendom, radnim danom mesa nije ni bilo na selu...skoro nikad meso je bilo luksuz, a jelo se voce i povrce, na selu je malo ko pusio a pili su izvorsku vodu i disali cist vazduh...nisu uopste znali za ove bolesti, ali da ljudi jesu umirali od nekih bolesti poput upale pluca i slicno ali ne od ovih gde danas nema leka

Цвико

26.10.2015. 15:45

@ZalivSajt - Tada nije bilo Kemtrelisa, Harrpa, aerozagađenja, a i hemijska industrija je bila "u povoju". Biznismeni su bili ekonomisti a ovi danas su menađeri ili kako se već zovu. Ima ih ko hemikalija.

СМОКИ

26.10.2015. 13:09

Тако је. Зато су наши стари живели дуго и без којеквих болештина. Јели глупани ДОМАЋЕ суво месо, сланину,кобаје,крвавице и разне ђаконије које слепци из ЕУ и тог белог света ни видели нису. Сада од ЊИХ као последњи просјаци узимамо покварену ГМО храну о месу и прерађевинама од меса да не говоримо. Е види сад, то је узрок рака и разних болештина.Па и јесте кад му је пиле јело ГМО соју кад је батак пилећи килоипо набилдован.Кад му свиња жир видела није. Е моја јадна СРБИЈО. Ко те води и куда????

MUS

26.10.2015. 13:25

Ostavimo tu pecenu jagnjad i prasad, raznorazne rostilje i ostale mesne bahanalije, neka jedu politicari, oni neka se truju. To sto mi ne jedemo ove otrove, plod je njihove brige o nama. Pa da.

Nikola

26.10.2015. 13:30

za to su krive njihove GMO svinje i hrana. Naši preci su živeli na suvom mesu i od njega, a živeli su jako dugo u odnosu na danas!!

Cipiripi

26.10.2015. 14:12

@Nikola - nisu znali za duvan, slatkise, brzu hranu, zivotinjske hormone, razne hemikalije u hrani... Inace, meso nije zdrava hrana po mnogim pitanjima.

xmad

26.10.2015. 20:39

@Nikola - Ma naravno nisu znali za duvan, a mi smo ti koji su izmislili toplu vodu.

slk

26.10.2015. 19:35

@Zabrinut Gradjanin - Naravno, cvarci, stari sir i rakija, sve je to kancerogeno. Leci se dimljenom kolenicom i pivom.

sportista

29.10.2015. 01:53

@Zabrinut Gradjanin - Hvala tebra, slatko sam se ismejao. Setim se nekih opuštanja na selu, ali ne mogu si to često priuštiti, jer bih onda pao u poslu sa zaradom. Ma ko može, nek se opusti s vremena na vreme, često verovatno nije dobro nikome.

НС 78

26.10.2015. 14:25

А АСПАРТАМ је лековит а налази се у свим газираним соковима жвакама и којекаквим слаткишима...

vexa

26.10.2015. 15:04

Pa nije meso stetno, ovo je clanak za debile, stetne su preradjevine jer u njima ima onog slova E tj aditiva, od 1 do 1001 sve redom ubacuju.Domace stvari jedite slobodno, svoju prsutu i kobasicu.U kupovnoj cajni videcete nekoliko cak do 10 aditiva raznih, prsute se tretiraju nitratima, a to sve kod kuce ne radimo.Da ne sirim pricu, jedite slobodno domace crveno meso, nikakve bojazni od raka nema, to sto u eu jedu gmo otpad preradjeni to je njihov proble.

trlababalan

26.10.2015. 15:33

Nije meso otrov, nego hormoni, antibiotici i još koje kakva hemija koja se daje životinjama i aditivi koji se dodaje mesu. To je đubre, a ne jagnje koje je jelo travicu na planini ili mangulica koja jela žireve i crviće. Farmaceutski lobi nam opet sprema neko zlo. Samo da vidimo šta se iza brega valja.

slavko

26.10.2015. 22:32

@trlababalan - nema hrane ni ukusa nego kupus i suha slanina i meso ali zna se da nije bilo bolesti al;i danas kupuju u evropi i inostranim zemljama i uvoze svasta i niko ga ne cekira veza postoji uvek i crno trziste. to je opasno ljudi su ziveli na selu i jel odi svoje stoke meso i ziveli su 100 godina danas evropa je bolja od sela i svoje drzave srbija izvozi zdravu hranu a prima OTPAD i toje to

Zoran

26.10.2015. 15:34

Trujemo se a tolika sela pusta nema ko stoku da cuva i njive da obradjuje,hajmo svi na selo!!!!

SS

26.10.2015. 15:49

Fino kupis janje ili svinju od seljaka a ne sa EU farme i zdravo se hranis a i domacin sa sela zivi dobro.

ja

27.10.2015. 07:44

@SS - ...a seljak tovio svinju koncentratom, da je što pre utovi i proda. Još kad krene uvoz GMO kukuruza...

Cica

26.10.2015. 16:39

Видим колико овде има месождера који ни за живу главу не би баталили сланиницу, кавурму или кобасице. Немојте се тешити да је спрко месо ишта здравије. Мој ујак, велики љубитељ меса, је пре 25 година умро од рака дебелог црева а сам је клао своје свиње, јагњад и кокошке (од тад не могу да поднесем да видим месо). Надам се да нико од вас неће икад доживети такве муке кроз које је он прошао. Као што неко рече доле, немојте претеривати и немојте запостављати свеже поврће. Нема ту никакве завере.

Glas iz groba

26.10.2015. 20:01

@Cica - Ako je sam gajio svoju stoku nije gurao u meso kancerogene materije. Njegova bolest nije posledica mesa vec verovatno nesto drugo.Ovo je kao pocetci gej pokreta pokusaj vegana i ostalih zaludjenih travopasa da u korist proizvodjaca GMO grane soje i ostalih gluposti te proizvodjaca zivinskog mesa i ribe koje se gaje u industrijskim uslovima a potpomognuti nemoralnim lekarima povecaju prodaju svojih proizvoda.Kako sad odjednom kada je GMO hrana povrce voce i ostalo zdravo a meso nije.Paz' da nije.

majce

27.10.2015. 10:49

@Cica - Kancerogene materije u mesu se stvaraju pri odredjenim hemijskim procesima kroz koje meso prolazi dok je jos deo zivotije, kao i kasnije - jedan od njih je i termicka obrada - odnosno kuvanje - przenje itd. Nisu samo aditivi smrtnosni. Ako si dva puta skocio sa treceg sprata i nisi slomio vrat ti slobodno skaci i dalje, ali ne pozivaj druge na to jer je u pitanju sreca, a ne cinjenica da neces.

jastreb

26.10.2015. 19:46

Alo Srbi najbolje da da jedmo go.na. Neka mi neko objasni sta je to zdrava hrana? Tacno je da ni sa cim ne treba preterivati a narocito ne sa crvenim mesima ali je tacno da bez slanine i svinjske masti nema zdravlja. Nasi sposobni novinari prepisuju clanke iz zapadnjackih casopisa i misle narod je glup, a narod sve i da hoce nema para za razne Omega 3 i druge specijalitete. Ima ih nazalost koji su srecni danas ako dohvate koru hleba. Sve vise guzica viri iz kontejnera, nazalost mladih ljudi.

Miloje

26.10.2015. 22:35

@jastreb - Pa mi to i inače jedemo,tako da je po meni bolja barena slanina od sušene.Čvarke treba vratiti na onu vrednost od 200 dinara kilogram.Čuj,čvarak skuplji od najboljeg mesa?Samo u Srbiji toga ima za Ginisa.

majce

27.10.2015. 10:56

@Kumbara - Vrlo si ogranicen. Svinja je najprljavija zivotinja jer jede sve na sta naidje, ukljucujuci i leseve drugih manjih zivotinjica - pile ce crknuti odmah ako se otruje, svinja nece, zato sto ima jaci organizam - ali sta ce se desiti sa covekom koji tu svinju pojede?

mlekar

29.10.2015. 02:15

@Kumbara - Ma nemoj, pišeš "pile ce crknuti odmah". Neće pile crknuti, poznato je da i kokoši jedu leševe bez problema kada su gladne. Ja ne verujem da ovaj tekst, odnosno neki lobi ako ga je izdramčio ima veze sa religijom, ali me jako iznervirao gore navedeni antipraseći komentar. Većina ptica među kojima su i kokoši su svaštojedi, a mnoge ptice i isključivi mesojedi. Sigurno će biti bolje čoveku da jede meso svinje koja je jela biljnu hranu, nego meso kokošiju koje su donedavno hranjene koštanim brašnom

Miki

27.10.2015. 01:56

@tomo - Zanimljivo je stvarno koliko je duhan stetan! Fidel, doslovno nije gasio kubanku preko 10-15, a mozda i vise godina, pa dozivio preko 90 god.! Postavlja se pitanje kako je pozivio toliko, vjerovatno nije pusio isti duhan kao ostali smrtnici? Drugo, kako to da Inijanci, Maje i Inke nisu pomrle od tolikog duhana? Jedino sta je u njemu smrtonosno je katran, koje su ubacile korporacije da bi stvorile ovisnike (katran zapravo "lijepi" nikotin, koji onda utice na zavisnost)!

vesna

26.10.2015. 20:26

Ja ne kazem da su slanina i preradjevine od mesa idealne ali takodje i ne mislim da su toliko stetne kao sto oni tvrde i zaista mislim da se radi o marketingu i interesima raznih industrija, jer zbog cega onda ne stave da Coca Cola , razne grickalice izazivaju rak narocito sto su one 100 puta opasnije od slanine ali su i sponzori mnogih manifestacija i politicara pa se cuti.

gm

26.10.2015. 20:40

glupost. kada mi je otac obolio od kancera debelog creva, koje mu je 70% izvađeno i izvedena stoma, a posle prepisane hemoterapije. u pola terapija mu je krv počela da naglo slabi i bilo je pitanje da li da se prekine sa terapijam. jedan nam je doktor rekao da mu donosimo da jede slanine i posle par dana krvna zrnca su se počela vraćati u normalu iako je dalje primao hemoterapije i danas je hvala Bogu živ možda zahvaljujući "opasnoj" slanini.

majce

27.10.2015. 10:42

@gm - Slanina kao privremeni lek da, preteran unos slanine i svinjskog mesa uopste steti.

losmi

27.10.2015. 10:29

@miki - ma brate idu na to da naprave tableticu i da kazu ovo je zdravo menjace sam sve oblike hrane. Prosle godine limun kancerogen, stiv dzobs umro od raka jer je jeo voce, mleko kancerogeno i sve redom. garantujem da se ide na to da nam daju tablete mesto jela i da cemo da zavisimo od njih. Hranu za stoku su nam maksimalno zatrovali... potrebna je umerenost u svemu . Na srecu ili žalost živimo trenutno u zemlji gde je parče mesa za narod LUKSUZ!!!

Немања

27.10.2015. 10:12

@miki maus - Свињска маст у односу на зејтин дође као мелем,што се штетности тиче.

Mihailo

27.10.2015. 01:40

@pero - Ma zdravo je meso,samo sto ovi iz EU, a i nasi sopaju zivotinje raznim koncentratima, prihranama, pa je normalno da je kancerogeno i vrlo stetno! Osim toga koliko samo se potrosi herbicida, insekticida, fungicida da bi se obezbedio dobar prinos kukuruza,psenice,...! Bas se pitam da li je mozda zdravije jesti "slaninu" ajkule ili nesto drugo, jer ovi majmuni nemaju granica u borbi za profitom! Sve vam je isto kao i sa namjestaljkama u VW, jednostavno nema logike da prasici odrastu za 3-4 mjeseca!

majce

27.10.2015. 11:01

@pero - Zdravo je meso u umerenim kolicinama, nije meso postalo otrovno od doba koncentrata... Svinja kao zivotinja podlozna je najvecem broju bakterija bez obzira sta jede i u kakvim uslovima zivi, vrlo malo joj treba da se zarazi, dok vecini zaraza treba par meseci da prodje da bi postale uocljive coveku. Umerenost je kljuc.

Ите бегајте

27.10.2015. 06:28

Америчка изрека - На прва три места најквалитетније и нај хране су - "Месо, месо и месо!" А сад неки научници експериментишу и мењају дневно време, начин исхране, начин размножавања и све што је регуларно и природно учествовало у стварању човека. Проверавају колико им још времена треба да нас убеде како је највећи изазивач рака - живот! Е, кад и то успеју, онда ће стварно бити господари, само не знам чега.

Истина је мала

27.10.2015. 06:35

Па јесу та салнина и ти редови меса горе на слици узрок рака. И то готово 100%, мада и то још није доказано, јер то на слици је сланина од вештачке свиње. То су британци почели да експериментишу још почетком прошлог века, а Амери сада преузели штафету. Сви закони данас у ЕУ уништавају могућности производње здравог меса, и сад на основу тог вештачког меса уцењују људе.

Mladen Šuvakov

27.10.2015. 07:39

Ja mislim da je ova (szo) najotrovnija i najpokvarenija plaćeničko-američka-nacistička organizacija!!!

sava savanovic(prvi srpski vampir)

27.10.2015. 07:43

opasan je i fap na ulici koji moze da napravi palacinku od coveka!nazalost danasnji parizeri suve kobasice i ostalo sto se kupuje po prodavnicama imaju u sebi svu mendelejevu tablicu!napravio sam pusnicu kupim svinjce i polagano ga susim!sve svoje osim svinjceta!fala bogu ziv i zdrav i ja i moji ukucani jedino jos uvek cvikam od fapa na putu!

Putnik

27.10.2015. 11:14

@sava savanovic(prvi srpski vampir) - ko proizvodi FAP...mislim ko je vlasnik? to moze da bude razlog za podsvesni strah of FAPa///

Цецко

27.10.2015. 08:07

Вратимо се гајењу аутохтоних сорти стоке. До када ћемо сами себе да уништавамо.

Цецко

27.10.2015. 08:11

Пораст канцера у Србији је последица бомбардовања , а не исхране. Вратимо се својим аутохтоним сортама и забранити ГМО сорте.

ILE

27.10.2015. 08:31

Ako nema mesa,tek onda je covjek bolestan.Oni koji citav dan provedu izlelezavajuci se pored kompjutera mogu da zive mozda i na margarinu,ali ljudi koji fizicki rade i trose energiju ne mogu bez mesa!

avalaboj

27.10.2015. 13:31

@ILE - Bravo ILE , ljudi sa teskim fizickim poslovima , radom u poljoprivredi ' izgore " sve te ugljeno hidrate . Zasto ta ista Svetska organizacija ne objasni malo o margarine . Margarin kao biljna masnoca je prvo napravljen za curke da se sto pre ugoje , pa kad one nisu htele da jedu onda su davali svinjama , koje su tu nesto mrljavile pa su jele . Onda se to iskoristilo , malo poboljsao ukus pa se dalo ko Americka pomoc siromasnim Africkim zemljama da bih doslo I na nase trpeze

Ortodoks

27.10.2015. 08:32

slanina ne može da bude u istom košu sa prerađevinama gde se ubacuje svakakvo meso,hemija i aditivi!!!Slanina je prirodan komad mesa i masnoće!!!i dobra je zimi za imunitet!!!u svetu niko nije imao problem sa holesterolom i rakom creva dok se nisu pojavile mesne prerađevine pune aditiva da bi bile ukusnije!!!

nebuloze

27.10.2015. 09:58

slanina i sir. stotinama godina otac 85 (bio je u logoru pa je zato tako kratko živeo) deda 97 pradeda -ne zna se tačno ali od 95 do 105 i tako unazad , a i ostali u selima umiru mladi sa 90 a jedu slaninu, sir, kajmak...

Rasa

27.10.2015. 12:53

@nebuloze - Veruj mi, znam posto radim u toj bransi: Meso koje je za svoju porodicu pripremao tvoj pradeda, deda, otac nema nikakve veze sa mesom koje za tebe i tvoju porodicu priprema neki industrijski biznis. Ako mislis da nekog mnogo briga sta ce da se desi sa tvojim zdravljem ako se doda malo vise ovoga ili onoga da bi proizvod izgledao lepse, trajao duze, ili bio jeftiniji, onda si u zabludi.

nebuloze

27.10.2015. 13:19

@nebuloze - ovi što daju minuse nikada nisu bili na selu, gradska deca, jad i beda.

Car Dusan

27.10.2015. 19:31

@nebuloze - U potpunosti se slažem sa tobom, ali onda treba da se kaže da nije poenta u mesu i da meso, samo po sebi nije otrovno i lose, nego su ljudi ti koji preko štetne ishrane samih životnjia, ili direktnim dodavanjem suplemenata u preradjevine truju to isto meso. Pa vi možete i u flašu .... da ubacite mišomor i onda da napravite studiju u kojoj će voda "...." da bude proglašena štetnom, a niko se neće zapitati otkud mišomor u vodi, kao što se niko ne zapita otkud samlevene kosti u viršli!!!

Johnny Boy

27.10.2015. 10:40

Vidi ti ovde mesozderovica koji traze opravdanje na sve nacine za svoje postupke. Jedenje mrtvih zivotinja je isto kao i jedenje leseva. A svinje i slaninu jedu samo divljaci. A sto se tice ribe, riba je najzdravije meso i to morska.

Putnik

27.10.2015. 11:11

@Johnny Boy - ...mrtva riba je isto neki les...ili neka prelazna forma izmedju zivota i duha...to jest...stomaka...

Avalaboj

27.10.2015. 13:20

@Johnny Boy - Johnny Boy , neznam kakav si ti " specijalista " za ishranu ? Davati epitete nepoznatim ljudima te kao prvo iskljucuje iz domenizacije Normalnih ljudi . Neznam dali si procitao ceo clanak ili samo naslov , ali bih ti posavetao Mr kauboj da pogledas na Engleskom sajtu imena tih strucnjaka iz Svetske Zdravstvene organizacije . Vecina njih je ili Jevrejskog ili Muslimanskog porekla , sto znaci da NIKAD nit su jeli ni probali domace presence koje pase travu I nije iz Americke ergele sa GMO proizvoda

Johnny Boy

28.10.2015. 11:22

@Johnny Boy - Kakve veze sad imaju jevreji i muslimani? Ako mislis na religiju pa i pravoslavcima je zabranjeno da jedu svinjetinu informisi se malo. Ja ovde pricam zbog ljudskog zdravlja a ne zbog neceg drugog. Ko voli nek izvoli samo nastavi. I da mnogo srece sa trihinelom spiralis ;)

dejan

27.10.2015. 11:57

slazem se da je posle NATO bombardovanja ne samo meso nego sve postalo kancerogeno..

Бранко

27.10.2015. 12:03

Више чисто сумњам да је и азбест отрован. Шта све неће смислити... Нека се баве опасностима осиромашеног уранијума, то је овде проблем број један што се тиче ненормално високе стопе оболелих од рака, али коме то вреди причати кад и птице на грани већ знају шта је СЗО.

dmilicev

27.10.2015. 12:42

Dakle, industrijske mesne preradjevine trebaju vrlo uskoro dobiti isti tretman kao cigarete: na svakom proizvodu se mora nalaziti uocljiva nalepnica sa upozorenjem o stetnosti koja ce prekrivati vise od polovine proizvoda, na ulazima u kasapnice i prodavnice koje prodaju takvu robu mora pisati da je prodaja zabranjena licima mladjim od 18 godina i td.

BACVANIN

28.10.2015. 09:32

Ko se odrekne mesa i predje u vegeterijance,tek ga tamo cekaju otrovi u vocu i povrcu koje se prska bez strucnih nadzora,a inspekcije nerade svoj posao.Svaki grad treba pijacnu tezgu da da besplatno onom proizvodjacu koji ima ugovor da mu za zdravstveno stanje voca ili povrca savet i kontrolu daje strucna osoba( zastitar bilja) iz ustanove ili privatne firme.