Кожа се на сунцу бора и стари

А. Р.

17. 08. 2014. у 15:31

Неумерено сунчање један је од разлога губитка младалачког изгледа. Ултравиолетни зраци доводе до кидања еластичних влакана, па се најпре на лицу, деколтеу и врату појављју „бразде“, претерана пигментација...

ИАКО је старење коже неминован процес, лоше навике могу да доведу до тога да нам се године прерано виде на кожи. Ово нарочито важи за неумерено излагање сунцу, које је један од највећих спољних непријатеља младости и здравља коже лица и тела.

Већ у двадесетим годинама наш организам смањује производњу колагена и еластина, супстанци које су кључне за њену чврстину и еластичност. Истовремено, полако нестају и масне ћелије испод коже, а под утицајем Земљине теже почињу полако да се стварају боре. Долази до губитка способности коже да надокнађује влагу, што је чини сувљом, и подложном иритацији. Уз сталну мимику, тај процес води ка стварању бора, најпре на челу и око очију.

Али, многе од појава које сматрамо да су настале природним старењем коже у ствари су последице вишегодишњег излагања сунцу. Знаци фотостарења коже су најчешће боре, флеке, кератозе, проширени капилари, губитак сјаја и еластицитета коже, као и појава вишка коже, каже за „Новости“ др Светлана Ђуришић, дерматолог дерматолошке ординације „Дерматим“:

- Сунчеви зраци доводе до кидања еластичних влакана, па кожа временом престаје да буде еластична, а на свакодневну експресију реагује усецањем дубоких бора. Са продуженим соларним оштећењем коже она постаје дубоко избраздана са груписаним црним митесерима и различитом пигментацијом. Нарочито су осетљиви врат и деколте, који врло лако развијају капиларну мрежу, видљиву и лети и зими.

Сунце испољава свој штетан утицај без обзира на тип коже, јер на свакој кожи делује као фактор превременог старења. Посебно су осетљиве особе са фототипом коже И и ИИ, које не могу да поцрне, а лако поцрвене. С друге стране, таман тен који се добија излагањем коже УВА И УВБ зрачењу јесте одбрана дубљих слојева коже од штетности зрачења. Што је тен светлији продорност зрачења је већа па је и оштећење веће.

Немогуће је, напомиње саговорница „Новости“, у потпуности избећи излагање сунцу.

- Оно је неопходно због синтезе нама потребног витамина Д, али мора да буде контролисано - додаје др Ђуришић. - Двадесетак минута сунчања у раним јутарњим часовима сасвим је довољно за дневне потребе организма. Након тога треба нанети креме са одговарајућим заштитним фактором и не излагати кожу сунцу у периоду од 11 до 17 часова. За лице, врат, деколте препорука је да се наносе заштитне креме, без обзира на доба дана када се борави на сунцу.


ШЕСТ ТИПОВА КОЖЕ

Једна од најпознатијих класификација фототипова коже је Фицпатрикова:

1- Бела кожа, увек поцрвени, никад не поцрни

2- Бела кожа, увек поцрвени, минимално поцрни

3 - Бела кожа, повремено поцрвени, поцрни средње и постепено

4- Светлобраон кожа, повремено/ретко поцрвени, добро поцрни

5 - Браон кожа, ретко поцрвени, изразито добро поцрни

6- Тамнобраон/црна кожа, никада не поцрвени, изразито добро поцрни

Када се за заштиту од сунца користе креме, неопходно је да оне буду са заштитним фактором 30 или више. Подједнако је важна и адекватна хидратација лица и врата током лета, како би се надокнадила изгубљена влажност.

У зависности од година и изгледа коже, за успоравање старења и санирање већ настале штете могу да се примењују различити козметички и дерматолошки третмани попут хемијских пилинга, мезотерапије, подмлађивања сопственом крвном плазмом, различитих врста ласера, убризгавања хијалурона или ботокса.


ШТЕТНИ И ПУШЕЊЕ И МАЊАК СНА

ОСИМ сунца, и други фактори убрзавају природни процес старења коже - спавање увек на истој страни лица, излагање ветру и другим временским непогодама, недовољан унос витамина, лош ритам спавања. Али један од највећих непријатеља младалачког изгледа коже је пушење, које скупља крвне судове у горњим слојевима кожног покривача. На тај начин се смањује њена исхрањеност, као и количина кисеоника, отклањање штетних материја и мртвих ћелија са коже.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације