БЕЧ - Сваке године се појаве три нова лека против рака, због чега су експерти на међународном конгресу онколога у Бечу истакли да рачунају са бројним новим могућностима терапије наредних година. "Предсказати нешто је увек тешко, али у овом тренутку рачунам са једним до три нова лека годишње. За десет година било би 10 до 30 нових лекова, што је екстремно пуно", нагласио је онколог из Салцбурга Рихард Грајл, иначе председавајући Конгреса.

Већ 2014. године би могао бити на располагању један лек, који би требало да освежи од тумора готово умртвљене или уморне одбрамбене ћелије. "Још увек се не може рећи колико од очекиваних препарата доноси само мали напредак, који би у комбинацији са другим мањим напретком, донео већи успех. Могуће је да ће у САД већ средином идуће године бити одобрено, по убрзаном поступку, једно антитело које се бори против рака на основу потпуно новог принципа", објаснио је он у изјави бечком дневнику "Курир".

Према његовим речима тај нови принцип предвиђа да када тумор дође у контакт са одбрамбеним ћелијама тела он може да их онеспособи, чиме се спречава даље дељење ћелија.

"ПД1 антитело" прекида фаталну комуникацију између тумора и одбрамбене ћелије и може реактивирати одбрамбене ћелије, подмладити их и поново ојачати за борбу против тумора, нагласио је Грајл.

Он је истакао да се трошкови терапије против рака драматично прецењују, указујући да само 1,5 одсто укупних издатака у здравству отпада на терапију лековима против рака.

Иначе главно тежиште овогодишњег конгреса су рак и сиромаштво. Грајл истиче да су и у земљама, у којима грађани имају слободан приступ терапијама, уочљиве разлике у времену преживљавања између богатијих и сиромашнијих пацијената.

Сспанске студије, како је навео, показују да у једном граду учесталост смртних случајева рака могу бити различита од четврти до четврти, у зависности од економског статуса.

Финансијска криза, подвукао је аустријски онколог, само погоршава ову проблематику, те је потребно да се слободан присуп терапији не задржи само на папиру.