Артритис - доживотни пратилац

З.О.Јоксовић

понедељак, 22. 06. 2009. у 13:33

Артритис - доживотни пратилац
Изгледа да реуматске болести нису “привилегија” само одраслих, код којих долази до дегенеративних промена. Судећи по недавно организованом скупу Удружења родитеља и деце оболеле од реуматских болести, од њих нису поштеђени ни најмлађи.

Изгледа да реуматске болести нису “привилегија” само одраслих, код којих долази до дегенеративних промена. Судећи по недавно организованом скупу Удружења родитеља и деце оболеле од реуматских болести, од њих нису поштеђени ни најмлађи. Међу њима посебну пажњу побуђује јувенилни (дечији) идиопатски артритис, за који педијатар реуматолог прим. мр медицинских наука Гордана Сушић из Института за реуматологију каже да подразумева хроничну упалу зглобова код деце, за који се нажалост, прецизно не зна зашто настаје.
- Јавља се код деце до шеснаесте године, и остаје - доживотно. Хронични артритис код деце подразумева упалу једног или више зглобова, у трајању дужем од шест недеља. Да би били сигурни да се ради о јувенилном артритису, претходно морају да се искључе све друге болести, које, такође, могу да доведу до упале зглоба. При том се мисли на леукемију и друге хематолошке болести, инфективна обољења, поједина ортопедска стања, повреде, вирусне и бактеријске упале.
Како се јувенилни идиопатски артритис препознаје?
- Пре свега, по отоку зглоба и локалној топлоти у њему. Осим тога, дете при покрету и на притисак у пределу зглоба осећа бол, због чега му је покрет ограничен. Да нешто није у реду, родитељи примећују по неправилном и отежаном ходу малишана. Ограничени покрет у зглобу може да иде до укочености, која је најупечатљивија у јутарњим сатима. Дете се буди безвољно и теже устаје из кревета. За мању децу је карактеристично да им отичу колена, док код старијих отичу мали зглобови шаке. И што је најгоре, стање се погоршава на промену времена. Може да траје и више месеци а да родитељи не посумњају да је реч о болести. Они најчешће помисле да укоченост и бол имају везе са растом или неком активношћу, уколико се дете бави спортом.
Да ли овај облик артритиса напада још неке органе?
- Осим зглобова може да напада и очи! Ово је веома важно да се зна, јер дете не показује никакве видљиве тегобе, а родитељи не примећују промене на очима. Једини видљив знак може да буде бела зеница, што показује да се ради о узнапредовалом оштећењу ока. Али и то, као и друге фине промене једино може да открије офталмолог са специјалним инструментима за ову врсту прегледа. Веома је важно да се благовремено установи дијагноза, пошто нелечена болест може да доведе до слепила.
Шта доводи до ове врсте артритиса?
- Иако је непознатог узрока, болест није наследна. Претпоставља се да је реч о генетској предиспозицији, провоцираној узроцима из спољашње средине, међу којима су повреде колена, бактерије, вируси, хормонски фактори. Стрес посебно подстиче болест и ремети њен ток. Стрес је тако јак окидач да претходно санирану болест поново доводи у активно стање. Стресна стања могу бити различита, а посебно су јака она која изазива развод родитеља или губитак блиске особе.
Како се болест лечи?
- Пре свега, антиреуматицима за смиривање бола и упале. Међутим, то најчешеће није довољно, па се примењују препарати који се дају директно у зглоб. Они су дугоделујући и смирују упалу на месту где је највише присутна. Осим тога, дају се и лекови који треба да регулишу имунолошки одговор организма.

ПОСЕБАН ОБЛИК

Постоји посебан облик дечијег артритиса, који је праћен и високом температуром. Она може да траје данима, нападајући срчану и плућну марамицу, док се на кожи јавља осип.

БЕСПЛАТНО ЛЕЧЕНЈЕ

У последње три године деца имају могућност да се лече најновијим, биолошким лековима, који се примењују и у терапији малишана Западне Европе. Биолошки лекови, уз смирену активност, омогућују да се упала зглоба у потпуности отклони. Захваљујући разумевању Републичког завода за здравствено осигурање, терапија за малишане је бесплатна, јер ова институција покрива трошкове лечења.

УДРУЖЕНЈЕ

У Србији постоји Удружење родитеља и деце са реуматским болестима, где се могу добити бројне информације везане за ова обољења. За то су отворени сајтови www.насе дете.цом, као и www.педиатриц-рхеуматологy.принто.ит. Што се тиче здравствених установа, осим Института за реуматологију и Института за здравствену заштиту мајке и детета, центри за лечење налазе се још у дечијим клиникама у Нишу и Новом Саду.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације