Шта нам снови заиста поручују

Татјана ЛОШ

16. 12. 2015. у 10:11

Колико, зашто и шта најчешће сањамо. По Фројду служе за испуњење потиснутих жеља, агресивних порива и сексуалних нагона

Шта нам снови заиста поручују

СВЕТ је леп када сањамо. Али снови нису увек лепи. Понекад се због њих пробудимо мокри, уплашени, збуњени. Па онда почињемо да листамо сановник и тражимо објашење. Шта ми то заправо тражимо? Шта покушавамо да сазнамо? Тумачење снова је краљевски пут у несвесно, говорио је Фројд. Јунг је тврдио да они имају и пророчку функцију, па нас упозоравају о будућности, али и компензаторску, јер оно што нам недостаје на јави, надомести се у сну. Није нужно да се бавимо тиме да бисмо дошли до психичког склада, али ако желимо да више научимо о себи и себе боље разумемо, требало би да тумачимо оно што сањамо, наглашава за "Живот плус" психотерапеут Рената Сенић. А сањамо сваке ноћи, и то бар пет снова. Само што их се понекад не сећамо или имамо утисак да готово уопште не сањамо. Међутим...

- То да сањамо сваке ноћи је експериментално потврђено - каже Рената. - Азерински, Демент и Клајтмансу су кроз истраживање открили фазе спавања и сањања. Иако током ноћи имамо бар пет снова, најчешће се сећамо само последњег у низу.

Шта су то снови? Наша подсвест, свест?

- Они су комплексна творевина наше подсвести. Представљају прерушен материјал наше психе, који онда ваља превести на разумљив језик, како бисмо с тим дошли у контакт на свесном нивоу - сматра психотерапеут.

МИ "БОЈИМО" И КРЕИРАМО МЕК Карли и Алан Хобсон су заговорници теорије да снови не почињу јасном идејом, већ им сневач даје интерпретацију. - Теорија се зове "хипотеза о активацији и синтези", а тврди да снови почињу без значења и смисла. Најчешће релативно бесмисленом сликом, која је направљена неуролошким путем. Тек накнадно, путем синтетичке функције мозга, ум конструише причу базирану на слици. Дакле, сан почиње као бесмислен, а ми му додајемо смисао и креирамо га.

Постоје различите теорије које објашњавају зашто сањамо. Најједноставније, каже Рената, снови нам служе као накнадна и несвесна обрада животних искустава и претходног дана, али и за несвесно испуњење жеља које себи свесно не признајемо или растерећење од садржаја који су нам на јави стресни, тешки или недозвољени.

Фројд каже да су они увек узрок одређених догађаја?

- Извори снова су делови ближе или даље прошлости, па их треба повезати са неким утиском или догађајем који се одиграва на дан настанка сна - тумачи нам Рената. - У току спавања, слаби наша свест, као и глас савести. Мирни смо, топло нам је и улазимо у ситуацију која је, по Фројду, идеална за стварање садржаја који испуњавају потиснуте жеље, агресивне пориве и сексуалне нагоне, који се нису могли остварити, већ су остали закопани у подсвести. Заправо, прва Фројдова мисао је била да сан служи испуњењу забрањених, односно потиснутих жеља.

Али, снова има и када се на јави одигравају лепе представе, као и када нас ружне ствари "стежу око врата". Саговорница "Живота плус" каже да већина стручњака сматра да се у сну чешће јављају непријатне и тескобне емоције.

- То је зато што из свести одстрањујемо осећања која су непријатна или пријатна, а недозвољна - што је опет вид непријатности. Познато је, такође, да многи после тешких и трауматичних догађаја имају кошмарне и прогањајуће снове, што представља покушај несвесног дела личности да обради трауму враћањем на догађај. Овај феномен се у психологији зове "присила понављања".

То би могло да буде и објашњење због чега неки причају, вриште или ходају док спавају. Рената то назива необрађеним, несхваћеним деловима живота, изазивачима кошмара. Па, ако хоћемо да помогнемо најближима, ваљало би са њима да причамо како бисмо разумели шта их мучи. Када сну дамо смисао, најчешће нас више не прогања и не плаши. Требало би, ипак, имати на уму да су кошмари понекад изазвани непсихолошким факторима - лековима или супстанцама које убзавају метаболизам.

Да ли сваком сну придавати значај? Шта да радимо са онима који нам делују бесмислено, па и сулудо? Док је Фројд сматрао да тумачење снова има за циљ да успостави логички след између, наизглед, бизарних елемената, савремени психоаналитичари доводе то у питање. Они тврде да се поједине бизарности не могу интерпретирати или не треба да буду интерпретиране.

- Слично Јунговој поставци, поједини елементи сна би требало да остану неинтерпретирани, требало би да их ставимо у шири контекст. Можда је најбоље да их поставимо као начелно питање, хипотезу за рад. У складу са овим схватањем, сан можемо да схватимо као одговор, а циљ рада на сну је проналажење правог питања. Када нађемо прави контекст, онда и наизглед бесмислен сан добија смисао - објашњава психотерапеут.

Потиснуте емоције и оне које подлежу другим механизмима одбране, често се "испразне" кроз снове. Многи терапеути акценат стављају на то како се особа осећала док је сањала, са идејом да је емоција увек веродостојна.

- Снови прерушавају садржај како би болне и забрањене ствари сакрили од свести сневача, али емоција остаје аутентична. Често се деси да леп сан буде испричан у контексту непријатног осећања или обрнуто, те се из тог разлога у терапијама полази од поузданости емоиције - открива психотерапет и додаје да особе које су рационалније, а мање маштају и укључују интуицију, склоније су трагању за објективном истином и могу да пруже отпор истраживању несвесног, па и снова.ТУМАЧЕЊЕ СТРУЧЊАКА

* МАЈКА - пријатне вести

* Љубавна авантура - могла би да се деси у стварности

* Мајмуни - испашћете незрели

* Вук - храброст и победа

* Змија - љубавни троугао

* Даљина - чувајте здравље

* Детектив - чувајте се преваре и крађе

* Журка - упознаћете нове пријатне особе

* Флаута - љубавни проблеми

* Адресар - принова

* Кајање - успех

* Камилица - оздрављење


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Slavko Stanisavljevic

16.12.2015. 11:14

Iz licnog iskustva mogu da kazem da snovi koje tokom spavanja imamo uglavnom nam pokazuju da ce se odredjene stvari dogoditi nama ili nekome od nasih poznanika.Interesantno je napomenuti da recimo ako sam sanjao ruzan san a izjutra moram da putujem kolima onda sledi odlaganje puta.Neko ce reci da sam sujeveran,mozda ali je poznata cinjenica da se I sam Bog javljao ljudima u snu i sa njima komunicirao i davao im instrukcije kak da postupe u teskim situacijama.Sve je do pojedinca i njegove vere.