Тужна судба ћерки кнеза Лазара

Татјана Лош

28. 10. 2015. у 20:56

Тужна судба ћерки кнеза Лазара
Сестре Оливере Лазаревић су понеле тешко бреме средњевековне Србије. Драгана је браком допринела успостављању блискијих односа са Бугарском. Теодора је била удата за угарског палатина

О принцези Оливери Лазаревић, која је после Косовског боја морала да оде у Бајазитов харем, исписане су многе странице, па и наше у магазину „Живот плус“. Најмлађа ћерка кнеза Лазара Хребељановића и кнегиње Милице била је залог мира између српског народа и Отоманског царства, и она је своју жртву поднела стоички. Писало се и о њеној најстаријој сестри Мари, удатој за велможу Вука Бранковића, са којим је добила синове Ђурађа, Гргура и Лазара, као и о Јелени удатој Балшић. О осталим кнежевим ћеркама, исписано је тек незнатно, иако су и њих три биле вредне помена и поштовања. Историја их бележи као паметне, образоване, васпитане, нежне, али и самосвојне и амбициозне жене, које су, како је то било примерено владарским породицама, својим удајама доприносиле угледу и јачању српске моћи. Лазар је о томе водио рачуна, трудећи се да на тај начин обезбеди савезнике у важним биткама против Османлија.

После Маре, кнез и кнегиња су добили Драгану, којој су име дали по тетки, очевој сестри. Својим браком довела је до успостављања блискијих веза са Бугарском, мада средњовековни извори нису сасвим сагласни око идентитета њеног супруга. Негде је наведено да је била удата за сина бугарског цара Ивана Шишмана, Ивана Александра, док други извори, међу којима је и византијски историчар Лаоник Халкокондил, тврде да је управо цар био њен муж. У књизи "Свети кнез Лазар и косовски завет", у поглављу "Светородна лоза Лазаревића" који је приредио Миомир Ковачевић, пише да је била у браку са Иваном Александром, рођеним око 1366. Не постоје прецизни подаци када су се венчали, али се верује да је то било око 1388. године. Када је 1393. пало Јужно бугарско царство, јер су Турци освојили Трново, и принцеза Драгана је пала у ропство. Према неким изворима, њен супруг је у турском заробљеништву прешао у ислам, добио је име Искендер,а султан Бајазит га је поставио за намесника Самсуна на обали Црног мора, да би касније управљао Смирном, у којој је 1418. године и страдао. Шта се догађало са Драганом после 1395. године није познато, али се зна да је била изузетно образована и драга жена.

ДУХОВНИ И КЊИЖЕВНИ СПИСИ У позним годинама док се бавила изградњом храма, Јелена Балшић је водила преписку са духовником Никоном Јерусалимцем. Били су то књижевни и духовни преписи, промишљања о животу и вери... Од њена три писма и своја три одговора, он је припремио "Горички зборник" 1441/42. Њено "Отписаније богољубно" спада у прва песничка дела на простору Црне Горе.

Уз име треће Лазареве ћерке, Теодоре, у књизи "Свети кнез Лазар и косовски завет" стоји - "несрећна принцеза". О њој се, можда, и најмање зна. Наводи се да је била удата за мачванског бана и угарског палатина Николу Горјанског Млађег и да је живела релативно кратко. Наводно је њен брак био кнежев покушај да се приближи новом угарском краљу Жигмунду, јер је Никола, будући зет, важио за угледног и утицајног човека. Од 1390. године он је био бан Хрватске, Славоније и Далмације, а после Теодорине смрти оженио се Аном, ћерком цељског грофа Хермана Трећег. Према неким подацима, Теодора је родила сина Николу и ћерку Катарину (Каталину), док је у неким другим списима, због чега је вероватно и названа несрећном, наведено да није имала потомака.

Четврта принцеза Лазаревића је Јелена. Описивали су је као лепотицу високог стаса, млечнобелог дугуљастог образа, златне косе, која је "поврх чела носила дијадему са многобројним брилијантима и сафирима". Одрастала је у царској престоници, Крушевцу, поред мајке, кнегиње Милице. Имала је непуних двадесет година када је постала супруга Ђурађа Страцимировића Другог Балшића, господара Зете и горње Албаније. Важила је за најхрабрију и најамбициознију од свих сестара, и имала је прилике да то докаже, јер јој је муж поверио дипломатске послове. После његове смрти, са сином Балшом Трећим је управљала земљом и борила се против Млечана за очување Зете. Када су они захтевали да за закључење мира Балша дође на преговоре, а његову главу претходно уценили са 8.000 дуката, Јелена је уместо њега отишла, и сву кривицу за побуну против Млечана преузела на себе.

Говорило се да је госпођа Лена, како су је звали, била слична брату Стефану, а да је сина хранила и неговала мишљу да је Зета неодвојива од српског царства. Од 1411. године она је супруга владара Босне, пргавог ратника Сандаља Хранића, чиме је сину придобила утицајног и моћног заштитника. Међутим, сахранила их је обојицу, после чега је одлучила да се 1435. врати у земљу и обнавља настрадале цркве, јер је одувек била блиска духовном и размишљала је дуго да се замонаши. На Скадарском језеру, на острву Бешка, Јелена је из пепела подигла храм Светог Ђорђа, а затим почела да гради цркву Свете Богородице, у којој ће бити и сахрањена 1443. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (11)

David Pravnik

28.10.2015. 21:31

Narode Srbije, ne dajte popovima da vas svojim laznim istorijama, pisu gluposti. To nije nasa istorija, vec je to bugarska istorija. U 13 I 14 Veku na Balkanu je bila Bugarska Imperija. Srbija se prvi put pojavila 1878 godine na Berlinskom Kongresu kada i ostale balkanske drzave. Knez Lazar je bio jedan od bugaskih vladara. Zar cete dozvoliti da nas bugar tuze jer smo I'm prisvojili svetce i vladare zbog nashi ludih popova? Oni su nekada izigravali boga a umirali od debljine I lopovluka.

Pitam se

29.10.2015. 00:34

@David Pravnik - @David Pravnik, na cemu si ti to 'pravnice'.O skolama sa tobom ocigledno ne treba ni diskutovati.

Corto

29.10.2015. 00:36

@David Pravnik - Brate, jel' mozes da podelis sa nama to sto koristis, izgleda da je mnogo dobro. Da li su boje lude i idu okolo u talasima ili su kao kaledioskop?

alex

29.10.2015. 03:18

@David Pravnik - David@ Pravnik, nemam pojma da kako si uspeo, pa da ti ovi lepotani propuste komentar, sa kojim se u potpunosti slazem. Samo da dodam, uzimajuci u obzir da u tim vremenima, jedini koji su bili pismeni su bili popovi, te su bili u poziciji da zamajavaju neuki narod po volji. A sto su suludi, gramzivi popovi umirali od debljine i lopovluka, nije nista novo, to rade i danas. Silne "slave" SU IM BESPLATAN IZVOR LOKANJA I ZDERANJA. Pogledaj "ne preporucijem", koliko su narodu mozak isprali 174 @

boki033

29.10.2015. 09:35

@David Pravnik - dajem besplatne casove istorije....za moje godine gluplji ludji uzasniji komentar nisam procitao

Деки

29.10.2015. 10:35

@David Pravnik - A шта сте напали сиротог Давида, он се обраћа народима Србије, а не Србима. Тако да је његов коментар, у том смислу, сасвим на месту. Давид управо пише све оно што одговара сваком другом, осим историјским чињеницама и Србима. Ипак треба бити довољно луд, да би неко написао овакве небулозе, искрено сам се смејао док сам читао :) Свашта има на овом свету.

Ситар

29.10.2015. 21:43

Заиста велике Српкиње у тешким временима! После смрти њиховог брата Стефана Високог на престо долази његов сестрић Ђурађ и светородна династија Бранковића која се завршава са последњом деспотицом српском, +Светом мајком Ангелином!! Слава и част и поштовање тим великим Српкињама! Такве мајка више не рађа!!!!