Истина о Драги Машин

Борис Субашић

18. 03. 2015. у 13:30

Ко је заиста била последња владарка династије Обреновић?. Пропаганда о краљици "лаког морала" као изговор за свирепо убиство и Мајски преврат

Истина о Драги Машин

Краљица Драга Обреновић, рођена Луњевица, удова инжењера Машина, била је наводно окорела блудница која је залудела десет година млађег краља Александра и покушала je да на српски престо доведе свог брата. Та "искварена жена" је скривила масакр краљевског пара у ноћи између 28. и 29. маја 1903. кад је угашена династија Обреновића...

Ово образложење је коришћено као оправдање крвавог Мајског преврата, после којег су завереници на престо Србије довели Карађорђевиће. Режимска пропаганда је од тада сатанизовала Обреновиће, а нарочито краљицу Драгу, која је желела да буде списатељица, а игром судбине је постала краљица.

Драга, унука војводе и финансијера првог и другог устанка Николе Милићевића Луњевице, у деветој години је послата у Београд да заврши основну школу, али и "Женски завод", у којем је савладала руски, француски и немачки језик. Убрзо је скандализовала породицу, јер је почела да зарађује као новинар, преводилац и списатељица.

Родитељи су је вратили кући и удали за 15 година старијег рударског инжињера Светозара Машина, сина дворског лекара Обреновића. Он је умро од алкохолизма три године касније. Светозаров брат, официр и будући завереник Александар Машин, касније је оптуживао Драгу да га је убила. Као удовица, наставила је да ради посао новинара и преводиоца и тако издржава осиромашену породицу. Њено образовање и манири освојили су краљицу Наталију Обреновић. После развода од краља Милана 1888, она је повела Драгу у свој дворац "Сашино" у Бијарицу, као дворску даму. Неочекивано, Драга је пробудила страст у десет година млађем краљевићу Александру, који је од малена био под утицајем доминантне мајке и није марио за жене.

Краљ Милан је одахнуо и одмах почео да уговара невесту за њега, немачку принцезу Шомбург-Липе. Међутим, Александар је одлучио да ожени Драгу, чиме је потресао државу. Праву лавину гласина о томе да је она после смрти првог мужа била "лака женска", ширио је министар полиције и будући политички вођа завере Ђорђе Генчић, који је свима показивао досије у којем је било двадесетак љубавника. Краљ Милан, који је после абдикације у синовљеву корист остао само командант војске, због најављеног брака Александара и Драге дао је оставку и на ту функцију и отишао у добровољно изгнанство у Беч. Писао је сину да ће браком уништити династију и јадао да га је завела жена која је "обичан агент" руског двора.

ПОКРОВИТЕЉ ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И УМЕТНОСТИ Била је велики хуманиста и покровитељ културе, просвете, научника и уметника. Професору Милоју Васићу дала је новац за археолошко истраживање Виминацијума, Бранислава Нушића довела на чело Народног позоришта, Јовану Скерлићу плаћала студије у Женеви, финансирала лист "Невен" Јове Јовановића Змаја, стипендирала је књижевнике, помагала дечјем сиротишту и увела велике штедње на двору. Краљица је, осим за књижевност, показала и таленат за моду, дизајнирала је одећу инспирисану хаљинама средњовековних српских владарки.

- Руси, који редовним дипломатским путем нису могли Милану ништа, руше га помоћу милоснице његовог сина. Александар није ни слутио о Драгиним односима са Русима. Примао је као њене личне и сасвим искрене савете оно што му је она, научена Русима, говорила - записао је Слободан Јовановић, на основу разговора са Наталијом Обреновић.

Иако је по рођењу Рускиња, краљица Наталија ипак није могла да опрости Драгој што јој је отела сина, преко којег је покушала да влада после Миланове абдикације. Да је Драга руски агент, тврдиле су и аустријске дипломате у Београду, али нису сматрали да је Александар под њеном контролом. Нарочито после скандалозне краљичине лажне трудноће, која је изазвала огромну и неповратну штету за Обреновиће.

У мају 1901. године, доктор Коле који је доведен специјално из Париза да прегледа краљицу, потврдио је да је она трудна. Краљ Александар је после те вести помиловао све политичке затворенике и из затвора пустио Ђорђа Генчића, политичког вођу завере, као и Николу Пашића. Кум Николај Романов је због добрих вести купио и послао златну колевку за наследника. У општој радости, стигла је вест да је краљ Милан умро у Бечу, а Драгу је погодило то што је желео да га сахране ван Србије, јер је био љут на њу и сина. Међутим, снове је распршио угледни руски лекар Сњегирев, кога је заједно са професором Губаревом (по наговору краљице Наталије) послао Николај Романов да потврди налазе доктора Колеа. Конзилијум лекара је у мају 1901. у Смедереву прегледао Драгу и известио да трудноће нема, нити је икада било. Ово је запрепастило Александра, који је од ађутанта затражио пиштољ да убије гинекологе, јер је веровао да су они изазвали побачај.

После свирепог Мајског преврата, француске новине су објавиле преписку Драге с руским двором, у којој је договарала да Александар и она усвоје принца Ђорђа Карађорђевића и тако измире српске династије.

Уочи Другог светског рата су обелодањени документи који показују да је краљ Александар почетком 1903. наредио да се у јуну те године краљица Драга депортује из Србије, уз забрану повратка. То потврђују и мемоари једног од вођа официрске завере Антонија Антића, који сведочи да су организатори пожурили да изведу атентат, чим су сазнали да ће Драга бити протерана. По његовим речима, заверници су закључили да у том случају преврат не би имао оправдања, јер се цела завера темељила на причи да је краљу Александру од интереса државе важнија страст према једној "лакој жени". После окрутног убиства, Александар је режимском пропагандом проглашен за лудака, а Драга за курву.

Згрожена Европа је због крвавог преврата прогласила Србију варварском земљом и увела јој санкције. Завереници су после убиства, поред осталог, украли и започете мемоаре краљице Драге, који су данас наводно код колекционара у Француској. Архива Обреновића је нестала, а личне ствари су се појавиле на аукцији у Лондону. У Француској, Аустрији, Немачкој и Великој Британији је од 1903. до 1932. снимљено пет кратких, играних филмова о последњим Обреновићима. Назив енглеског филма "Жена командант" недвосмислено указује на то како су видели личност краљице Драге.


БЕЧКИ ЛЕКАРИ ДЕМАНТОВАЛИ ЗАВЕРЕНИКЕ

Током аустроугарске окупације у Великом рату, бечки патолози су откопали остатке Александра и Драге, који су само дан после атентата 1903. кришом сахрањени у крипту старе Цркве светог Марка. Лекари су у саопштењу "побили" налазе обдукције српских лекара, урађене под надзором завереника. По аустроугарском извештају, краљ Александар није имао абнормалну лобању, како се тврдило у "завереничкој обдукцији", а пропагирало у српској штампи и јавности после преврата. Међу Драгиним костима пронађени су остаци фетуса, што је доказ да је била трудна у ноћи када је свирепо погубљена са мужем.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (15)

BotNepismeniavolisvojuzemlju

18.03.2015. 14:08

Sami sebi uvek najveci neprijatelji.Suzbijmo sujetu,osvestimo se...

Aleksandar

18.03.2015. 14:36

Verovatno najtuznija i najstrasnija epizoda nase istorije je taj Majski prevrat iz 1903. godine. Voleo bih da poslednji Obrenovici dobiju dostojanstvenu, drzavnu sahranu uz najvise pocasti. Proslo je dovoljno vremena. Sta god da je bilo, mislim da je vreme da se iskopaju iz podruma (kripte) crkve Svetog Marka i dostojno sahrane, mozda i da se svi Obrenovici sahrane u jednu crkvu-mauzolej kao sto su Karadjordjevici na Oplencu.

Miro Markovic

18.03.2015. 21:18

@Aleksandar - @Aleksandar. Ako vec nisi znao, dananju Sabornu crkvu pored Kalemegdana je podigao knez Milos Obrenovic. Tu on i pociva zejedno sa knezom Mihailom. Ostali clanovi dinastije Obrenovica su rasuti po manstirima Fruske Gore dok kralj Aleksandar i kraljica Draga pocivaju u crkvi Svetoga Marka pored Tasmajdana.

sas

18.03.2015. 14:51

Radomanska Sekira ! je pokrenula zlo Spske dinastije.i Zoran je jedna zrtva toga procesa a ni zadnja. Zlo kad krene ne zaustavlja se:(

Реалиста

19.03.2015. 08:11

@sas - @sas: Ау брате! Где га нађе? Што не помену и кнеза Лазара или неког од Немањића?

mirko

18.03.2015. 15:01

Dragu je kraljica Natalija sama namestila Aleksandru. Doduse da se decko malo zabavlja, ali nije racunala na srce i emocije.

Baba Višnja

18.03.2015. 15:07

Koliko mi ne prihvatamo i dan danas ovu ženu za kraljicu govori to da je oslovljavamo sa Draga Mašin, po prezimenu prvog muža za koga je nasilnno udata... ona je umrla kao Draga Obrenović,srpska kraljica, krajnje je vreme da počnemo da je tako i oslovljavamo kao i sve druge srpske kraljice bez obzira na poreklo.

Srbistanac

18.03.2015. 15:16

Kakva god da je bila, to sto je mladi kralj uradio jednostavno nije bilo dobro. Iz rasturene porodice, od predominantne majke i oca sklonog porocima, izrastao je u nevoljenog, slabog muskarca, slabog vladara, i to ga je kostalo glave. Tj. potezi koje je donosio ne rasudjujuci razumom, nego vodeci se emocijama, koje su pogubne u politici. Ako mu je ljubav bila toliko vazna, postujem ,trebalo je da napusti presto i gaji vinograd sa svojom suprugom, kako je i nameravao. Danas bi im unuci bili zivi.

Toplicanka

18.03.2015. 19:35

@Srbistanac - Srbin ili Srbijanac. Nisi valjda dosao iz Turske da se tako predstavljas.

Srbistanac

18.03.2015. 21:25

@Srbistanac - Srbin iz Beograda, to je valjda Srbijanac. :) Ovako se potpisujem od potpisivanja briselskog sporazuma, otkad ovu nasu teritoriju smatram Srbistanom, jer smo kao Srbija izgubili dostojanstvo. Hvala na interesovanju, ziva bila. :) E da, minus ti nije od mene, ne vidim nista lose u pitanju.

ANA

18.03.2015. 22:33

A Karađorđevići su nas baš usrećili!Kakav god da je bio Kralj Aleksandar i Kraljica Draga Obrenović nisju zaslužili onako zverski da nastradaju. Ali to samo pokazuje kolike smo zveri. Baš naprotiv Draga je bila dobra kraljica koja nije htela da se rasipa novac po dvoro kao što se inače radilo ali naš narod je glup! A ako je već Kralj hteo da je protera jer nije mogla da rodi naslednika onda nije problem bio u Dragi nego su političari hteli njega da smaknu.

tamo

19.03.2015. 01:00

sve je to borba za vlast . Svi do jednog su isti. Niti su Karadjordjevici sveti ,niti Obrenovici ,niti komunisti ,niti ovi danasnji ,pocev od crkveni dostojnika do drzavni. Samo vlast ,sujeta. A sta da se radi ,cuti i pati prijatelju moj

contradictio in adjecto

19.03.2015. 01:11

cudan smo mi narod. ovde se "strucnjaci" u komentarima ubise od optuzivanja karadjordjevica, iako se to valjda misli samo na petra. ne znaju da je istorija dokazala da petar nema apsolutno nikakve veze sa zaverom i ubistvom. jedino je posle dosao na presto, koji su mu ponudili zaerenici, kako bi srbija nastavila monarhiju. s druge strane, istog vodju zaverenika, koji je skovao plan i izmasakrirao kralja i dragu, kuju u zvezde kao velikog patritu i rodoljuba i cute o toj apisovoj epizodi.