УКОЛИКО сте љубитељ бундеве, испробајте необичан рецепт за припрему овог бостана који се преко целе зиме може наћи на нашим пијацама. Укисељена бундева је врло укусна и савршено се слаже као прилог уз различита печења.

Потребно је: 1,25 кг бундеве, 50 г соли, свежа зелена паприка, 2 мање главице лука, 250 г шећера, 2,2 дл сирћета, 2 кашичице семена горчице, кашичица бибера и кашичица семена целера.

Бундеву очистите, исецкајте на коцкице, преручите у већу посуду, додајте очишћену и на траке исечену паприку, лук исечен на колутиће. Одозго сипајте со и оставите да стоји најмање 2 сата, како би поврће пустило све сокове.

Повремено промешајте. Додајте шећер, сирће, семе горчице и целера, као и бибер и кувајте до врења.

Када течност прокључа, скините са рингле, све процедите, поклопите и оставите да стоји још 2 сата, па поново ставите да се кува.

Када маса прокључа, смањите температуру и кувајте 5 минута, скините са рингле, сачекајте да се мало охлади па пуните чисте стаклене тегле, али никако до врха.

Чистом крпом пажљиво обришите врхове тегли, херметички их затворите, поређајте у посуду допола напуњену тек прокључалом водом и кувајте 10 минута. Извадите из воде, сачекајте да се сасвим охлади и чувајте на хладном, сувом месту.