Укисељена бундева

Ж.П.

23. 02. 2013. у 12:10

Укисељена бундева
Укисељена бундева је врло укусна и савршено се слаже као прилог уз различита печења

УКОЛИКО сте љубитељ бундеве, испробајте необичан рецепт за припрему овог бостана који се преко целе зиме може наћи на нашим пијацама. Укисељена бундева је врло укусна и савршено се слаже као прилог уз различита печења.

Потребно је: 1,25 кг бундеве, 50 г соли, свежа зелена паприка, 2 мање главице лука, 250 г шећера, 2,2 дл сирћета, 2 кашичице семена горчице, кашичица бибера и кашичица семена целера.

Бундеву очистите, исецкајте на коцкице, преручите у већу посуду, додајте очишћену и на траке исечену паприку, лук исечен на колутиће. Одозго сипајте со и оставите да стоји најмање 2 сата, како би поврће пустило све сокове.

Повремено промешајте. Додајте шећер, сирће, семе горчице и целера, као и бибер и кувајте до врења.

Када течност прокључа, скините са рингле, све процедите, поклопите и оставите да стоји још 2 сата, па поново ставите да се кува.

Када маса прокључа, смањите температуру и кувајте 5 минута, скините са рингле, сачекајте да се мало охлади па пуните чисте стаклене тегле, али никако до врха.

Чистом крпом пажљиво обришите врхове тегли, херметички их затворите, поређајте у посуду допола напуњену тек прокључалом водом и кувајте 10 минута. Извадите из воде, сачекајте да се сасвим охлади и чувајте на хладном, сувом месту.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације