Рибе које пливају у плићаку Тамиша (ни)су безбедне за јело?

Ш. М.

четвртак, 09. 07. 2020. у 22:15

Рибе које пливају у плићаку Тамиша (ни)су безбедне за јело?

Фото А. Стојковић

Због недостатка кисеоника ошамућена јата прибијају уз обалу и кеј тражећи кисеоник
ВЕЋ неколико дана проценат кисеоника у Тамишу је испод минимума за опстанак риба, па се ошамућена јата прибијају уз обалу и кеј тражећи кисеоник, што неки грађани, како сазнају "Новости", користе да би их прикупљали. Међу рибом најчешће се могу наћи сом, толстолобик, штука и смуђ. Иако су се појавиле приче да је риба са обале штетна по здравље људи, председник Општине Панчево Саша Павлов истиче да ризика нема.

- Нисам упознат са ситуацијом око недостатка кисеоника, али то је појава која се не дешава ретко - каже он. - Мислим да грађани немају резлога за бригу што се тиче квалитета те рибе. Ниво Тамиша је опао, али река још није најчистија због свих дешавања претходних седмица.

Са друге стране, председник Удружења спортских риболоваца Тамиш Драган Миленковић препоручује да рибу која долази до обале због кисеоника треба избегавати.

- Таква риба је већ почела да лучи токсине, и иако жива већ је у почетној фази труљења и опасна је за здравље људи - тврди он. - Прикупљање ошамућене рибе је кажњиво и требало би га санкционисати.

Тамишка вода је, истиче Миленковић, топлија од 27 степени, а због изливања која су погодовала ширењу вегетације и алги, кисеоника у литру је 0,8 милиграма, док је оптимум да га буде између два и пет милиграма.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације