Знатно опао број малишана у престоничким обдаништима: У вртиће долази петина уписаних

С. ВИДАЧКОВИЋ

четвртак, 09. 07. 2020. у 16:00

Знатно опао број малишана у престоничким обдаништима: У вртиће долази петина уписаних

Најмлађи су под сталном контролом васпитачица

У среду их је било 13.008 или само око 22 одсто. Гак: Нове мере не мењају ништа, није ни било релаксација
БРОЈ малишана који су ове недеље долазили у престоничке вртиће опада, па је тако у среду у обдаништима било 13.008 деце, што је око 22,5 одсто уписаних. Ово је, за "Новости", рекао градски секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак, истичући да нема говора о пребукираности вртића.

Према његовим речима, београдске предшколске установе засада функционишу без већих проблема, колико год је то могуће, у нимало лаким околностима. Прате се препоруке Кризног штаба и Градског завода за јавно здравље.

- Прошле седмице долазило је између 16.500 и 17.500 деце, што је испод 30 одсто укупно уписаних малишана, док максимална долазност у протекла два месеца, колико вртићи раде након укидања ванредног стања, није прелазила 21.000 - рекао је Гак. - У јулу прошле године, просечна долазност износила је 43,2 одсто.

Нове епидемиолошке мере, истиче Гак, засад не мењају ништа у раду вртића, будући да није било релаксација. Од првог дана рада, обданишта су отворена под строгим безбедносним мерама заштите од ширења вируса корона. Запослени носе заштитну опрему, а у вртиће нико сем њих, деце и једног родитеља, не може да уђе. Малишанима и особљу се на улазу мери температура бесконтактним топломерима и дезинфикују им се руке. Такође, деци се често перу руке, а играчке и површине се детаљно третирају дезинфицијенсима. Одржава се прописана дистанца током оброка и спавања.

- Процедуре су јасне и поштују се и у случајевима појаве короне, било код запослених, родитеља или деце - каже Гак. - Са овом долазношћу могуће је спровођење свих предвиђених мера предострожности, без проблема, а у случају потврде присуства вируса код деце, запослених и родитеља, прописи су јасни и особље је већ "уходано" са њиховим спровођењем.

Када Градски завод региструје позитивног на вирус, обавесте се родитељи деце из групе, деца и запослени који су били у контакту иду у кућну изолацију, а вртић се дезинфикује.


ЗАРАЖЕНИМА ПЛАТА 100 ОДСТО

ЗДРАВЉЕ запослених и деце је најважније, па је потребна максимална одговорност, подвлачи Гак.

- Запосленима смо обезбедили све услове и заштиту, а у том циљу потписан је и анекс колективног уговора којим смо онима који се заразе вирусом, омогућили да на боловању примају 100 одсто плате. Све што је до нас учинићемо, они раде веома важан посао у овом тренутку и морају имати све услове за то.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације