У простору бившег Авала филма: Нема станова без сече шуме, а према плану власници чувају само 20 одсто зеленила!

Ш. МАРОВИЋ

четвртак, 09. 07. 2020. у 14:30

У простору бившег Авала филма: Нема станова без сече шуме, а према плану власници чувају само 20 одсто зеленила!

Фото К. Михајловић

Најава да ће чешки инвеститор посећи део шуме и на том месту саградити модеран стамбено-пословни комплекс подигла је на ноге Београђане
ПОСЛЕ више од недељу дана од почетка раног јавног увида у урбанизацију 86 хектара дела Кошутњака око "Авала филма", негодовање дела јавности се разбуктава. Најава да ће чешки инвеститор посећи део шуме и на том месту саградити модеран стамбено-пословни комплекс са пратећим садржајима подигла је на ноге Београђане који страхују да ће страдати велики део Кошутњака. Петиције против урбанизације се увелико потписују.

Инвеститор и власник парцеле, како је "Новостима" речено у градској управи, током раног јавног увида, моћи ће да педесет одсто површине претвори у стамбени простор, тридесет одсто може да искористи као паркинг или му надене неку другу намену, а свега двадесет одсто постојеће зелене површине да сачува.

ВРЕДНОСТ 700 МИЛИОНА ЕВРА УКОЛИКО би се пројекат чешке фирме "Себре" реализовао, у срцу Кошутњака биће изграђено око 300.000 метара квадратних, док ће канцеларијски простор заузимати 48.000 квадрата. Сваки објекат би, према најавама, имао подземну гаражу, а вредност инвестиције процењује се на 700 милиона евра. У плану је изградња основне школе за 600 ђака, као и средњошколске установе која би могла да прими 480 ученика.

Репортери "Новости" обишли су део Кошутњака који је новим планом предвиђен за урбанизацију, али и простор некадашњег југословенског и срског филмског магната "Авала филма", који је продат чешкој фирми "Себре". Како смо се уверили, већина објеката је у изузетно лошем стању, док се највећи издају разним фирмама и ТВ кућама. Од некадашњег гиганта остала је само славна историја, која може да се поврати уколико чешка фирма уложи најављени износ од преко 50 милиона евра у модернизацију комплекса.

Како су истакли из фирме "Авала студиос d.o.o.", друштво се активно укључило у решавање питања стамбеног збрињавања 43 породице које живе више од две деценије у неусловним просторима радничких барака и трошним кућама. Тако ће, кажу у овој фирми, бивши радници РТС, избеглице и интерно расељена лица из Хрватске, Босне и Херцеговине и Косова и Метохије, добити у трајном власништву у Реснику станове чија је вредност око 1,5 милиона евра.

- Моји су пребегли их Хрватске и живели су у овој кући, а ја сам са породицом овде више од десет година - за наш лист прича М. П. (58). - Услови за живот су изузетно лоши, док ни хигијена није на високом нивоу. Нисмо још чули да би нам били понуђени станови, нити је неко са нама контактирао. Уколико би се десило да нас позову, спремни смо да саслушамо понуду. Искрено, одговарало би нам да коначно добијемо пристојније услове за живот.


Петер Дајко, директор компаније "Себре", је истакао да ће бити сачувано седам хектара шуме, док ће остало бити раскрчено како би никао комплекс у коме ће живети близу 8.000 људи. Он је за "Политику" истакао да је једина вредна шума прекопута "Авала филма" и да је реч о споменику природе који нема везе са 86 хектара обухваћених планом, од којих "Авала студиосу" припада око 40 хектара. Такође ће, како тврди, за свако посечено стабло бити посађена нова три на некој другој локацији у граду, не прецизирајући на којој.

Према ранијим најавама, филмска и телевизијска студија биће подигнута на десет хектара и имаће 11.000 метара квадратних, али ће бити изграђено и 40.000 квадрата пратећих садржаја. У зони "Авала филма" биће срушени сви објекти који су накнадно изграђени, а сачуванa само студијa 1 и 4 којa се сада изнајмљују ТВ кућама.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

pax

09.07.2020. 17:59

Ipak je tačno da se seče. G. Ćeh može da kaže da li u Pragu ili Brnu može bilo koji investitor da dobije na ruke "plan" kojim se seče šuma i da li je investitor taj koji određuje kvalitet šume. Ovo je bruka grada Beograda da je ovakav plan stavio na uvid, jer ako je deo šume "loš" i "neodgovarajući", to ne znači da treba graditi "dom" za 8.000 ljudi već srediti prostor i osvežiti šumu. Ali ni jedna cigla nije potrebna. Čeh može da gradi kompleks na ogromnim praznim parcelama na obodu grada.

veselnik

09.07.2020. 18:50

Ako se postuju zakoni, grad i ljudi, u gornjem tekstu treba sve navedene "biće" i "će" zameniti sa "bilo bi", "moglo bi da bude", "traze da bude"... za sada su to zelje i zahtevi investitora, a ne resena i zakonom regulisana stvar!