Чешка компанија, власник Авала филма, купила и Марину Дорћол, а финансира и Линијски парк: Кошутњак мали, амбиције велике

Шћепан МАРОВИЋ

среда, 08. 07. 2020. у 09:13

Чешка компанија, власник Авала филма, купила и Марину Дорћол, а финансира и Линијски парк: Кошутњак мали, амбиције велике
Градски челници тврде да сече шуме неће бити, али по плану то је изгледа немогућа мисија
ИНФОРМАЦИЈА да фирма "Авала студиос" намерава да гради стамбено-пословни комплекс усред Кошутњака, намењен за 8.000 људи, о чему су "Новости" прве известиле, одјекнула је као бомба и одмах покренула петиције против уништења Кошутњака. Иако је план на раном јавном увиду који претходи изради нацрта, односно Плана детаљне регулације намењен изјашњавању јавних предузећа и институција, јавност се муњевито укључила не желећи да пропусти могућност институционалног утицаја. Међутим, градски урбаниста Марко Стојчић истиче да у овом тренутку петиције немају сврхе.

Он каже да ће грађани своје примедбе и сугестије моћи да дају после израде плана, који ће такође бити на јавном увиду.

- У сваком случају, шумску основу нећемо дирати, а за остали део мора све да се докаже - каже Стојчић.

Заменик градоначелника Горан Весић такође је истакао да Град Београд нипошто неће допустити сечу дрвећа у срцу Кошутњака, у близини комплекса некадашњег "Авала филма".

ПОТПИСИВАЊЕ ПЕТИЦИЈЕ ПЛАН да се око комплекса "Авала филма" чија је продаја пре неколико година изазвала, сада већ јасно зашто, буру у јавности, насели 8.000 људи пробудио је грађане окупљене у Зеленој странци и разним удружењима која су почели да прикупљају потписе против сече шуме. Зелена странка је за један дан добила 1.196 потписа подршке петицији да се цела површина Кошутњака прогласи заштићеним природним добром прве категорије.

- Град неће дозволити смањење постојеће шуме, макар то тражио инвеститор - децидиран је Весић.

А, простор "Авала филма" у срцу Кошутњака приватизован је пре пет година, када је власник чувеног југословенског и српског филмског магната постала велика чешка компанија "Себре", чији је директор бизнисмен Петер Дајко.

Фирма има 70 одсто удела у "Авала студиосу", подаци су Агенције за привредне регистре. Приликом куповине комплекса, Петер Дајко је у октобру 2018. године, за "Новости," најавио велика улагања у модернизацију и изградњу нових студија, у вредност 50 милиона евра.

- Тај новац ће се улагати из два циклуса, пошто је најпре планирано да подигнемо два потпуно нова студија површине око 4.400 квадратних метара, те свих пратећих елемената који су потребни за филмску продукцију од одржавања објеката, израде кулиса, маски, до канцеларија за запослене - прецизирао је он. - Укупна површина свих планираних објеката је око 52.000 квадрата, а имамо намеру да изградимо укупно шест студија, и видећемо са којим компанијама ћемо ући у тај аранжман. У овом тренутку најважније су нам две зграде које желимо да сачувамо - Студио 1 и Студио 4, који је планиран прво за реконструкцију, а после за изградњу једног простора намењеног културним и уметничким програмима, изложбама, концертима, књижевним вечерима, којима ће се "Авала студиос" мало отворити и за јавност.

Осим куповине филмског гиганта, фирма MD Investment која припада чешкој компанији "Себре" у свом власништву од 13. септембра прошле године има и једну од најекслузивнијих локација у престоници "Марина Дорћол". На тендер је стигла само њихова понуда, а комплекс је продат за 3,86 милијарди динара, односно око 32 милиона евра. Према плану детаљне регулације, локација се налази у зони предвиђеној за комерцијалне делатности и становање, а поред ових објеката обавезна је и изградња уређених зелених површина.

- Рани јавни увид за ову локацију завршен је док је још простор био у власништву града, пошто је представљен у оквиру будућег Линијског парка од Бетон хале до Панчевачког моста - каже Стојчић. - Тренутно се за "Марину Дорћол" ради нацрт плана, а власник парцеле је у обавези да финансира израду идејног решења за уређење 4,6 километара Линијског парка, јер пре завршетка тог пројекта не може отворити своје градилиште. Они ће платити бруто око 30 милиона динара како би 55 младих архитеката израдило идејно решење Линијског парка.

На техничку документацију за све објекте и садржаје који буду грађени сагласност ће давати Комисија за планове Скупштине града, а инвеститор ће морати да се придржава услова надлежних институција у погледу заштите околине споменика културе Термоелектрана "Снага и светлост", како се не би угрозила њена вредност. Максимална бруто површина објеката који могу да се граде на локацији је 76.000 квадратних метара.


"АВАЛА СТУДИОС ДОО": ДИВЉЕ РАСТИЊЕ БИћЕ САНИРАНО, ПОРОДИЦАМА СТАНОВИ

ДРУШТВЕНА одговорност "Авала студиос доо" је да води рачуна о природи и не крчи шуму, као ни ретка стабла у оквиру постојеће инфраструктуре - саопштено је из "Авала студиос доо".

У саопштењу се истиче да ће "самоникло дивље растиње и коров" бити санирани у сарадњи са "Зеленилом Београд" и "Србија шумама", а пошумљавање ће се вршити са три пута више нових стабала у односу на дивље растиње које буде уклоњено.

Наводи се да ће бити креиране и зелене површине за шетњу и рекреацију уместо досадашњих депонија и непристучних делова природи.

У саопштењу се, међутим, наводи и да део плана изградње поред студија обухвата стамбено-пословни комплекс са државном школом, спортским центром, два вртића, стазе за бициклизам, дечије игралиште и зграде са зеленом енергијом.

У саопштењу се посебно истиче да "Авала студиос доо" реализује дигитализацију филмова који су у власништву, а који се чувају у просторијама Југословенске кинотеке како би се очувало културно наслеђе највеће продукцијске куће са ових простора.

Додаје се и да се друштво активно укључило у решавање питања стамбеног збрињавања 43 породице које живе више од две деценије у неусловним просторима радничких барака.

Тако ће бивши радници РТС, избеглице и интерно расељена лица из Хрватске, Босне и Косова и Метохије добити у власништву у Реснику станове чија је вредност око 1,5 милиона евра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Palitrex

08.07.2020. 11:37

A što češka firma ne proba da u Pragu dobije "plan" da gradi 600.000 m2 tako što će poseći 30 ha gradske šume i parka? Govori o nama, ali i o njima.

naivcina

08.07.2020. 18:44

@Palitrex - Da li ti stvarno verujes da ta firma ima bilo kakve veze sa Cesima? Ima koliko i beograd na vodi ima veze sa Arapima. Nula.