Ексирају пиће кад виде патролу: Репортери са Комуналном милицијом контролисали угоститеље

Novosti online / А. З. К.

уторак, 07. 07. 2020. у 07:30

Ексирају пиће кад виде патролу: Репортери са Комуналном милицијом контролисали угоститеље

Фото Н. Скендерија

Репортери Новости у патроли са Комуналном милицијом: лажне дојаве, изговори, али ипак највише је савесних власника угоститељских објеката. У првих 15 минута забране следе опомене, после и - пријаве

РЕПОРТЕРИ "Новости" синоћ су били у патроли са припадницима Комуналне милиције, која је обављала контролу рада угоститељских објеката. Новим мерама које је донео Кризни штаб прописано је да барови, кафићи и клубови не смеју да раде у периоду од 23 до 6 часова ујутру.

Своје „путовање“ престоничким улицама започели смо из Макензијеве улице, где се и налази градски Секретаријат за послове комуналне милиције. На терену је осам патрола , а пет је у три централне општине Стари град, Врачар и Савски венац, милиционарима помаже и полиција.

Прво одредиште била нам је Скадарлија. Боемска четврт у 23:15 била је празна, а музичари и гости упутили су се ка својим домовима. Конобари су увелико столове у објекту окренули наопачке, а оне из баште почели су да уносе. Затекли смо и неколико гостију који су довршавали своје пиће. Неки су ексирали оно што је остало када су видели комуналне милиционаре како пролазе, као да су се тек у том тренутку сетили да још две недеље нема седења до раних јутарњих часова.

Власници локала у најпопуларнијој престоничкој улици, као и велики број власника угоститељских објеката широм Београда, били су савесни. У прилог томе говори да су у суботу, првог дана када је ова мера ступила на снагу, написане само две пријаве, а у граду има више од 10.000 угоститељских објеката.

- Власници угоститељских објеката свесни су ситуације у којој се налазимо, и заиста поштују мере. Током викенда скоро 95 одсто њих је поштовало нову меру која је на снази – испричао нам је Дарко Дујовић, заменик шефа Комуналне милиције. – Када изађемо на терен толерантни смо првих 15 или 20 минута тада опоменемо власнике или запослене да је неопходно да госте испрате из објекта, и претежно људи ово испоштују. Није нам главни циљ само да пишемо казне, свесни смо да је ситуација изузетно тешка, али неопходно је да испоштујемо мере како би сви сачували здравље.

Дујовић нам је испричао да током патроле, коју свакодневно обављају припадници Комуналне милиције, наилазе на различите изговоре власника. Током викенда правдали су се како нису знали да мере ступају одмах на снагу, понекад и гости нађу неки изговор како би остали бар још мало, а то је обично прослава рођендана.

Током патроле у којој су били и репортери „Новости“ једну казну добио је власник објекта у улици Страхињића Бана. Милиционери су се зауставили испред овог објекта 40 минута након што је локал требао да буде затворен. Конобари су се правдали да не могу на силу да избаце госте.

- Прошло је већ доста времена од кад је каса требала да буде закључана, а врата затворена. Ми направимо белешку са терена која се даље прослеђује судији за прекршаје, а он даље одређује на који начин ће власник бити кажњен. Није прописана одређена новчана казна то одређује судија, али је законом прописана и затворска казна до три године – рекао нам је Дујовић.

Осим казне коју одређује судија за прекршаје, власници могу добити и ону која се издаје одмах уколико се не испоштује наређење, у том случају џеп ће им бити „лакши“ за 50.000 динара.

ПРИМАРНЕ ПРИЈАВЕ ГРАЂАНА

Дарко Дујовић нам је рекао да их грађани алармирају уколико чују да се негде мере не поштују. - Када добијемо пријаву грађана прво се запутимо на ту адресу, али није реткост да људи шаљу и лажне дојаве – испричао нам је Дујовић. Репортери „Новости“ синоћ су се и уверили у ову причу. Стигла је пријава да се у једном локалу на Врачару чује музика, пет минута касније били смо испред локала, и увидели да је у објекту мрак, а на вратима катанац.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

друг Чабор

07.07.2020. 08:22

да ли у њихову надлежност спадају и ови што просе на семафору???хорде просаца на сваком семафору нико не дира, да ли су они можда нечији сигурни гласови??