У појединим аутобусима јавног градског превоза - паклено: Тешко са маском кад не ради клима

А. ВОЈИНОВИЋ

уторак, 07. 07. 2020. у 12:30

У појединим аутобусима јавног градског превоза - паклено: Тешко са маском кад не ради клима

Путницима тешко пада ношење заштитне опреме Фото: З. ЈОвановић

Врућину не могу да умање отворени прозори
ПОПОДНЕВНИ шпиц, аутобуси препуни путника, маске уредно на лицима, прозори широм или напола отворени, а унутар возила као у "рерни"! Ова слика током претходних неколико дана може се приметити на многобројним линијама јавног градског превоза у којима се Београђани свакодневно "кувају" јер клима-уређаји не раде. Грађани су се жалили на аутобусе са линија 23, 27, 51, 55, 56, 95, 309.

Иако је Секретаријат за јавни превоз донео одлуку да се због високих температура ваздуха клима-уређаји користе у свим возилима градског превоза од суботе, 27. јуна, поједини се и даље оглушавају о наредбе и не притискају дугме за укључивање расхладних апарата. Београђани здушно негодују поготово зато што сада не смеју, и то по цену казне од 5.000 динара, да уђу у аутобус без маске на лицима.

ХЛАДЕ КАО У ФРИЖИДЕРУ У ПОЈЕДИНИМ аутобусима клима-уређаји хладе као у фрижидеру, па вожња у овим возилима може бити непријатна. Суграђани се, додуше, мање жале на хладноћу у возилима, али, како кажу, у њима се бар нормално дише, а не "на шкрге", као што је то случај у онима у којима расхладни уређаји упорно не раде.

- До посла и натраг презнојим се и по сто пута од врућине када ми се задеси аутобус у ком није укуључена клима. - пожалила се нашој редакцији суграђанка Драгица В. из Жаркова - Има возила у којима ради, али није ни мали број оних у којима стварно не може да се дише.

Климе су тек недавно почеле да раде у градском превозу због одлуке Кризног штаба за заштиту здравља становништва од заразне болести ковид 19 како се вирус не би ширио. Међутим, пошто су температуре ваздуха почеле да премашују 25 степени, а у аутобусима, тролејбусима и трамвајима је бивало све неподношљивије, Градски секретаријат за јавни превоз је издао налог да се апарати укључе, али уз одређене препоруке.

На окретницама, у току трајања паузе, а најмање пет минута, возачи морају да проветравају возила са отвореним вратима. Такође, обавезно је и "испирање" целог вентилационог система клима-уређаја са подешеном снагом вентилатора на максимум, као и дезинфекција филтера најмање једном дневно, на почетку или на крају дневне употребе возила.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације