Нема тога ко сме да сече Кошутњак!

С. ВИДАЧКОВИЋ

уторак, 07. 07. 2020. у 09:21

Нема тога ко сме да сече Кошутњак!
Горан Весић: Никако нећемо дозволити промену структуре шумске основе било где у престоници
ГРАД Београд неће дозволити смањење шуме у Кошутњаку, макар то тражио инвеститор. Шумска основа неће се мењати ни у Коштњаку, као ни у остатку Београда. То су све дезинформације и измишљотине.

Ово је изјавио заменик градоначелника Горан Весић, поводом најаве да ће у срцу Кошутњака, у комплексу некадашњег "Авала филма" са околином од 86 хектара, фирма "Авала студиос" изградити стамбени комплекс. О овом плану и намери инвеститора да зида у срцу Кошутњака "Новости" су прве писале.

У плану, који је до 13. јула на раном јавном увиду у згради градске управе, а који претходи изради плана детаљне регулације, види се да је овде предвиђена изградња стамбених зграда и комерцијалних садржаја у којима би живело око 8.000 људи.

УКЛАЊАЊЕ СТАБАЛА ЗБОГ ДВОРАНЕ ПРЕ тачно годину дана, житељи овог дела града и љубитељи Кошутњака негодовали су када је уклоњено неколико стабала због изградње нове мултифункционалне дворане. Бес код људи изазвала је чињеница да је посечено више од 10 борова, због чега су чак звали и полицију. Инвеститор је тада рекао да ће у оквиру новог комплекса бити посађено 100 младих, уместо 10 посечених биљака. Мултифункционална дворана иначе је на делу земљишта на којем инвеститор намерава да зида комплекс.

- Нико није луд да посече толико хектара шуме - рекао је Весић. Иако је у згради Градске управе у току увид, део суграђана који живе у овом делу престонице за следећи викенд најављује протесте како би скренуо пажњу надлежних на овај могући еколошки проблем.

Простор "Авала филма", југословенског и српског филмског магната, приватизован је пре пет година, иако су се многи томе противили. Осим земљишта, продата су и права на архиву класичне кинематографије, упркос противљењу филмског еснафа.

Од око 86 хектара, колико заузима парцела предвиђена урбанистичким планом, скоро половина је прекривена густом шумом Кошутњака. Суграђане брине то што је могуће да због овог пројекта страдају хиљаде здравих стабала.

Изради плана детаљне регулације треба да предстоји јавна расправа где би се изјаснили сви заинтересовани и дали своје примедбе на будући пројекат. И градски урбаниста Марко Стојчић је рекао, за "Новости", да иако је цео комплекс у власништву фирме "Авала студиос", која са својом земљом може да ради шта жели, Град неће дозволити да нови садржаји униште шумску основу.

Осим сече стабала, део Београђана који овде живи истиче да ће будући стамбени комплекс у Кошутњаку додатно оптеретити инфраструктуру.

Улаз у некадашњи комплекс "Авала филма"


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Tarabic

07.07.2020. 10:00

Dajem dva evra na ulozeni jedan da će ga poseći malo po malo ceo boga oca nema kasta je previše alava na pare da bi propustila priliku. Mafija od države uništiće sve ono što vredi.

veselnik

07.07.2020. 11:03

Obrtanje situacije i izvrtanje cinjenica! Investitor (vlasnik parcele) MORA da projektuje eventualnu izgradnju U SKLADU sa urbanistickim planom, koji definise uslove izgradnje svuda, a ne samo u zasticenom prostoru. Ne moze da se radi plan detaljne regulacije prema zelji investitora, nego prema vazecem urbanistickom planu.Ili ce opet praviti "lex specijalis", kao za Beograd na vodi?

Miki

07.07.2020. 13:15

Odgledao sam intervju sa investitorom i oni najavljuju i stanove i proširenje kapaciteta. Ne znam kako je bilo šta moguće bez sečenja šume. Da se ne zavaravamo, grad je sam propisao novi plan kojim je predvidjena urbanizacija tog deal. Reč je o velikom površini i mislim da ovo treba sprečiti.