Планирано уклањање 7.500 кубних метара смећа са дивљих депонија у престоници: За чишћења 10 милиона

А. З. КЛИСУРИЋ

понедељак, 06. 07. 2020. у 18:05

Планирано уклањање 7.500 кубних метара смећа са дивљих депонија у престоници: За чишћења 10 милиона

Фото: Н. Скендерија

Нечистоће највише таложе неодговорни житељи
ВЕЛИКИ еколошки проблем града, дивље депоније, углавном се формирају на ободима града. У току ове године планирано је да се уклони скоро 7.500 кубних метара мешовитог комуналног и интерног отпада. Чишћење ће се обавити на основу Уговора о санацији дивљих депонија на територији града са ЈКП "Градска чистоћа", а за ову акцију издвојено је 10 милиона динара.

Како су за "Новости" рекли у Секретаријату за заштиту животне средине, највећи број депонија је у општинама Земун, Палилула, Нови Београд, Чукарица, Раковица, Вождовац и Сурчин, и најчешће ничу на земљишту без намене.

- Оваква врста еколошких проблема обично се јавља у близини нехигијенских насеља и на местима где грађани депонују пољопривредни отпад на јавним површинама - кажу у Секретаријату. - Најмање проблема има у три централне општине Врачар, Стари град и Савски венац, а разлог је густина насељености и низак проценат неуређених површина.

Претходних година, као и ове године, саниран је велики број дивљих депонија, али и након уклањања ђубрета грађани се враћају на исто место како би одложили непотребне ствари.

Са друге стране, и велики број грађана алармира надлежне у вези са овим проблемом.

- Чињеница је да се смеће гомила као последица поступака несавесних грађана, који га одлажу на местима која нису предвиђена за то. Неопходно је да они постану свесни какве последице изазива овако неодговорно понашање. Осим што на овај начин угрожавају животну средину, ово се одражава и на здравље других суграђана - кажу у Секретаријату.

Надзор над јавним површинама у надлежности је општинске Комуналне инспекције. Они могу да примене казнене мере против починилаца, било да су то физичка и правна лица и предузетници. Одлуком о комуналном реду и одржавању чистоће прописана је забрана о истоварању и остављању комуналног отпада, шута и земље.ОЧИШЋЕНО СМЕТЛИШТЕ У СУРЧИНУ

НА захтев житеља општине Сурчин, прошлог месеца је завршено чишћење дивље депоније у насељу Петровчић. Она је крајем новембра прошле године по ко зна који пут уклоњена, при чему су уложена значајна средства из буџета општине, али је небригом поново никла. Сурчинци су се жалили и на велики број сметлишта која ничу на излетиштима и њивама.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације