Град има 98 дивљих насеља: Пале гуме, гомилају отпад једино решење расељавање

А. Војиновић

недеља, 05. 07. 2020. у 10:24

Град има 98 дивљих насеља: Пале гуме, гомилају отпад једино решење расељавање

Иако "Чистоћа" уклони депоније, смеће се убрзо нагомила Фото А. Стевановић Живковић

Становници нехигијенских насеобина у престоници задају муке комшијама. Решење - налажење новог пребивалишта. Од 2014. збринуто 266 породица

РУГЛО, таложење великих количина смећа и секундарних сировина, блато, паљење гума и другог отпада редовна су "декорација" бројних престоничких нехигијенских насеља, која се углавном налазе у близини стамбених зграда и кућа. Несавесни житељи депонија на овај начин задају тешке муке својим комшијама. Несносан смрад се шири до њихових домова и Београђанима не да мира.

Иако поједине општине и ЈКП "Градска чистоћа" неретко уклањају депоније које праве житељи ових насеља, ђубре се увек поново нагомила. У великом броју случајева ради се о ромским породицама. Једино решење било би расељавање овог становништва.

Према републичком Географском информационом систему, у Београду је регистровано укупно 98 неформалних насеља, која су распрострањена на читавој територији главног града.

- Према Закону о становању и одржавању зграда, уколико је неопходно извршити исељење и уколико то лице са члановима свог породичног домаћинства нема у својини другу непокретност за становање и нема довољно средстава да обезбеди други смештај, то лице са члановима свог породичног домаћинства остварује право на пресељење у одговарајући смештај које обезбеђује надлежни орган јединице локалне самоуправе на чијој територији то лице има пребивалиште и који је донео решење о исељењу - цитирају закон, за "Новости", из Секретаријата за социјалну заштиту.

Како кажу, Град Београд ће у наредном периоду донети стратешка документа за унапређење положаја Рома у Београду, а један од кључних циљева биће и адекватно збрињавање породица које живе у неформалним насељима. Град ће их најпре идентификовати, а затим пронаћи адекватне, приуштиве моделе стамбеног збрињавања у складу са принципима поштовања људских права.

Град Београд је од 2014. па све до 2019. реализујући пројекте у партнерству са међународним организација и спровођењем Планова пресељења збринуо 266 породица из неформалних насеља кроз различите моделе стамбеног збрињавања (социјално становање, реконструкција сопствене имовине и откуп сеоског домаћинства).

Све ове породице улазе у систем социјалне заштите. За њих су обезбеђена лична документа, за које средства издваја Секретаријат за социјалну заштиту, а израду докумената обавља Градски центар за социјални рад у Београду, у сарадњи са МУП. Такође, остварују сва права из области социјалне заштите - право на новчану социјалну помоћ, бесплатне оброке у народној кухињи, једнократну помоћ, помоћ за незапослене породиље, дечји додатак и родитељски додатак.

"РОМВИЛ" БИО НАЈВЕЋИ

НАЈВЕЋЕ нехигијенско насеље на Балкану, познати "Ромвил", налазило се годинама у новобеоградском Блоку 67, у непосредној близини "Белвила" и "Делта ситија". Ово дивље насеље коначно је расељено у априлу 2012. године.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

I bez njih

05.07.2020. 12:20

@Jo - na Vidikovcu je smrad i deponija... I divlja gradnja, bez reda i smisla...

Bg

05.07.2020. 11:54

Meni ne smetaju, mislim da bi trebalo da budu zaštićeni kao kulturno dobro Beograda. Ipak su to naše komšije i treba im pomoci.

Lidija

05.07.2020. 13:26

Treba srušiti prvu braku kad naprave, a ne dozvoliti da naprave naselje, i onda izvlače novac iz nekog budžeta(koje grad uzima od nas), i čim ih isplate, oni već imaju spremnu sledeću lokaciju.

A šta je

07.07.2020. 09:13

@Lidija - sa ostalim divljim graditeljima? Njima ne treba da se ruši, je l' da?