Лубенице напола највише се траже: Ево које су цене сезонског воћа и поврћа на пијаци

А. З. К.

субота, 04. 07. 2020. у 14:14

Лубенице напола највише се траже: Ево које су цене сезонског воћа и поврћа на пијаци

Фото:А.Клисурић

Продавци на Бајлонијевој пијаци чекају викенд, кад је пазар већи
БЕОГРАДСКИМ пијацама ових дана шири се мирис лубеница и слатких бресака. Од поврћа купци највише пазаре парадајз и краставац, а кад се спусти температура онда се тражи поврће за кување тиквице, боранија и блитва.

Продавци на Бајлонијевој пијаци једногласни су да продаја иде слабије, али то је уобичајено за јул и август, јер тада су људи на одморима, а сада на продају утиче и ситуација са пандемијом вируса корона.

- У току недеље продаја слабо иде, викендом је мало боља ситуација. Навикли смо да је током лета зарада слабија. У зависности какво је време, зависи и шта се пазари, када су високе температуре више се купују парадајз и краставац - испричала нам је Душица, која свакодневно продаје на овој београдској пијаци.

Цене омиљеног црвеног поврћа зависе од величине, па се може пазарити по цени од 80 до 200 динара за килограм, крастваци од 60 до 100, боранија је нешто скупља па је потребно издвојити од 100 до 400 динара за килограм. Цена тиквица је до 120, а празилука око 200 динара, а веза блитве је 30 динара.

Своје место на тезгама заузеле су и лубенице из Грчке, велики број продаваца, осим целих, у понуди има половину и четвртину овог воћа. Цена је од 70 до 200 динара, пристигла је и домаћа диња, а за килограм је из буђелара потребно издвојити од 150 до 200 динара. Најтраженије су ових дана, ипак, брескве и кајсије, а килограм је од 80 до 130 динара, а слична је цена и на Велетржници. Због витамина Ц купује се и лимун, а цена је од 200 до 250 динара за килограм.

На Велетржници цене су сличне као и на пијаци, јефтинија је диња (од 50 до 80 динара) и парадајз који се може пазарити и за 40 динара.

воће У ЧАШИ
МАЛИНЕ и купине и ове године имају високу цену, продају се из гајбице, а на њима стоји цена од 350 па навише. Продавци су се снашли, па су ово воће, понудили купцима и у пластичним чашама које теже 100 грама, а цена је око 150 динара. Пластичне кутије у које стаје пола килограма достижу цену од 250 динара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације