Ево ко сме да вам пише казну за неношење маске: Ово су овлашћења санитарних инспектора и комуналне милиције

Ј. Ж. С.

петак, 03. 07. 2020. у 23:07

Ево ко сме да вам пише казну за неношење маске:  Ово су овлашћења санитарних инспектора и комуналне милиције

Фото Ж. Кнежевић

Главну реч у контроли примене мера има Министарство здравља
ПЕТ хиљада динара платиће казну свако ко у аутобусима градског превоза, као и у затвореном простору у Београду, не буде користио маску. Ова одлука донета је данас, а Влада је на предлог Кризног штаба наложила и да се ограничи рад свих угоститељских објеката и ноћних клубова, без изузетка, у времену од 23 часа до шест часова наредног дана.

Према речима Горана Весића, заменика градоначелника Београда, надлежност за спровођење здравствених прописа је на Министарству здравља, односно на Санитарној инспекцији, али Влада може да овласти и неке друге органе да учествују у томе.

- Санитарни инспектори су једини овлашћени да напишу казну некоме ко не носи маску, а комунална милиција им у томе може само асистирати - рекао је Весић. - Ми већ имамо на снази обавезно ношење маски у јавном превозу и према нашој процени више од 96 одсто људи који користе јавни превоз носи заштиту.

Весић је објаснио да су власници угоститељских објеката и тржних центара дужни да обезбеде да се ношење маске и држање одстојања од метар и по поштује. Он сматра да је обезбеђење тржних центара последњих дана стриктно спроводило те мере, наводећи да у ове објекте нико не може да уђе без маске.

- Нађена је мера да и угоститељи наставе да раде, али и да се заштите људи јер је највише било заражавања баш на журкама у ноћним клубовима - истакао је Весић.

Комунална милиција биће задужена за контролу радног времена угоститељских објеката, јер је радно време у надлежности Скупштине града Београда.

Влада је такође донела одлуку и да се забрањују окупљања на јавним местима у затвореном простору за више од 100 људи, а на отвореном за више од 500 људи. Приликом било каквих окупљања неопходно је поштовати физичку дистанцу од 1,5 метара, уз обавезно ношење маски, и спроводиће је полиција и комунална милиција.

Све мере за Београд важе у периоду од наредне две седмице, односно до 18. јула.

- Оне су уведене на две недеље и мислимо да ће то бити довољно да се после тога вратимо нормалном животу. У сваком случају, ако буде нових, грађани ће бити на време обавештени - рекао је заменик градоначелника.

Весић истиче да рад клубова није забрањен, али да се у њима мора поштовати ограничен број људи, ношење маски и дистанца, а да ли ће власници тих објеката кориговати радно време, с обзиром на то да њихов рад обично почиње од 23 часа, заменик градоначелника каже да ће то зависити само од њих.

У Београду нису забрањене ни свадбе, рођендани, крштења и остале прославе, али и за та места важе прописане мере.

ОД КАФАНА ЖИВИ 20.000 ЉУДИ

У БЕОГРАДУ је донета мера да угоститељски објекти раде од шест до 23 часа, а у осталим местима у Србији где је проглашена ванредна ситуација они раде од седам до 20 сати. Весић објашњава да је угоститељство у престоници значајна привредна грана која запошљава 20.000 људи и да би већим скраћењем радног времена било угрожено пословање угоститељских објеката.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације