Ево шта значи ванредна ситуација у Београду

Новости онлине

петак, 03. 07. 2020. у 10:10

Ево шта значи ванредна ситуација у Београду

Фото: Н. Скендерија

Штаб за ванредне ситуације Града Београда прогласио је ванредну ситуацију на територији престонице

Штаб за ванредне ситуације Града Београда прогласио је ванредну ситуацију на територији престонице.


Заменик градоначелника Горан Весић потврдио је ову информацију и објаснио да се на овај начин створио правни основ да Влада Србије донесе одлуку о примени одређених мера на територији града.

Ове мере ће бити уведене:


* Забрањен улазак у затворене просторије без маске где ће морати да се поштује удаљеност 1,5 метара, док ће сви који користе јавни превоз морати да носе маске за шта ће бити предвиђене одређене санкције.


* Забрањено окупљање више од сто људи у затвореном простору и више од 500 на отвореном.


* Рад угоститеља биће ограничен и они неће радити између 23 часа и шест ујутро.


"Нађена је мера да та грана наше индустрије ради, али и да се заштите људи јер је највише било заражавања баш на журкама у ноћним клубовима. То су мере које ће данас бити спроведене и које ће ступити на снагу", истакао је Весић.


"Ми ћемо ове мере увести на две недеље и мислимо да ће то бити довољно да се после тога вратимо нормалном животу. У сваком случају ако буде нових мера грађани ће бити на време обавештени", рекао је заменик градоначелника.


Говорећи о контроли ношења маски у јавном превозу и затвореном простору и кажњавању Весић је рекао да ће висину казне одредити Влада Републике Србије што ће она вероватно данас и урадити.


"Надлежност за спровођење здравствених прописа је на Министарству здравља односно на Санитарној инскепцији, али Влада може да овласти и неке друге органе да учествују у томе. Ја предпостављам да ће бити овлашћена Комунална милиција и Министарество унутрашњих послова као и неке друге инспекцијске службе. Ми већ имамо на снази обавезно ношење маски у јавном шервозу и према нашој процени више од 96 одсто људи који користе јавни превоз носе маске и на тај начин штити и себе и друге", нагласио је Весић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

раја

03.07.2020. 12:20

Пијаце треба третирати као затворен простор и обавезне маске. Немогуће је држати одстојање поготову викендом када је на пијацама много купаца.