Приобаље Дунава засуто гомилом ђубрета које нико не уклања: Угрожене птице, лабудови пливају по смећу

А. ВОЈИНОВИЋ

02. 07. 2020. у 20:20

Приобаље Дунава засуто гомилом ђубрета које нико не уклања: Угрожене птице, лабудови пливају по смећу
Гомила нечистоће непрестано се увећава, јер водотоке нико не чисти
ФОТОГРАФИЈА на којој се лабудови, редовни посетиоци кеја у Земуну, одмарају и шпартају по гомили ђубрета које се наталожило на обали Дунава привукла је пажњу корисника друштвених мрежа. Овај призор с великим негодовањем су дочекали Београђани, који воле да проводе време у шетњи Кејом ослобођења, али и да се друже и хране драге птице.

Такође, запитали су се и да ли би смеће могло на било који начин да угрози живот ових грациозних животиња.

САВСКИ КЕЈ КАКО је наш лист писао прошле недеље, ситуација на обали Саве је, такође, критична. Велике количине отпада пливају приобаљем и око улаза на сплавове кодо новобеоградских блокова, због чега су становници овог дела престонице истакли како од гомиле смећа више не виде Саву, а чак постоји и могућност заразе.

- Раније се дешавало да смо имали случајеве да су се лабудови и друге птице повредили због смећа. Од почетка године нисмо имали пријаве за овакве случајеве, али свакако се лабудови који бораве на обалама у којима има нагомиланог ђубрета могу и те како повредити, а чак и угинути - објашњава, за "Новости", Сања Радосављевић из удружења Animal rescue Serbia.

Гомиле смећа које су оковале приобаље непрекидно се увећавају, јер водотоке нема ко да чисти и редовно одржава. Како је наш лист недавно подсетио, на основу измена и допуна Закона о водама из 2016. године, надлежност над водама првог реда, у које спадају Дунав и Сава, прелази са Јавног водопривредног предузећа "Београдводе" на ЈП "Србијаводе". Проблем настаје зато што годишњим програмом пословања овог предузећа нису предвиђена финансијска средства за уклањање комуналног отпада. А ЈКП "Градска чистоћа", такође, није задужено да чисти ђубре на обалама река.

Несавесни суграђани главни су кривци за гомилање отпада у близини и на обалама престоничких река. Такође, пошто на крају испада да београдске водотоке нема ко да чисти, једино преостаје да се Београђани коначно призову памети и спрече стварање депонија и смање могућност да се на овај начин угрози и живот дивљих животиња.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Раде

02.07.2020. 21:06

Стара слика, немар и небрига. Нико није крив а сви криве друге, хајде само нека почисти свако своје и блиста ће нам држава...

Kartonka

03.07.2020. 09:04

@Раде - U pravu ste, svi budimo i po tom pitanju odgovorni pa očistimo iza sebe. Tako bi trebalo da bude od vajkada. Ali u konkretnom slučaju treba edukovati narod i stvoriti uslove da se odlaze otpad na mesta predvidjela za to a da svako bude stimulisanjem da ga sortira i reciklira. Deca od zabavišta treba da to uče cim vezu pertle.

Nenad

03.07.2020. 08:16

Nije problem u čišćenju! Nažalost, prljava smo i neodgovorna nacija. Za takve prestupe kazne bi trebalo da budu drastične, ali inspekcija očigledno spava, ili misli da je to normalno, u skladu sa našim mentalitetom.