Радови на Савском кеју напредују планираном динамиком: Коцке готове за две недеље

Ш. Маровић

четвртак, 02. 07. 2020. у 10:29

Радови на Савском кеју напредују планираном динамиком: Коцке готове за две недеље

Фото: Н. Скендерија

Рок за завршетак комплетног посла 1. септембар
ИНФРАСТРУКТУРНИ радови у главном граду одвијају се непромењеном динамиком иако је корона поново захватила нашу земљу, а највећу јачину показао у престоници. На Савском кеју, који ће понети име Аустријанке и добротворке српске деце Диане Будисављевић неимари постављају гранитне плоче, док радници "Зеленила" уређују будуће зелене баште. Рок за завршетак свих радова остаје 1. септембар.

Репортери "Новости" посетили су у среду локацију испод Бранковог моста која ће после планиране реконструкције добити потпуно нов изглед и спојити се са већ изграђеним делом у оквиру комплекса "Београд на води". Радници фирме SUUNIKO solutions из Новог Сада, која је ангажована на уређењу овог дела престонице, раде и на високим температурама како би све на време било завршено.

- Уколико нас време послужи, радове на поплочавању гранитних коцки требало би да завршимо за две недеље - истичу неимари. - Остало је још око 1.000 квадрата до Бранковог моста, и ту ће наш део посла бити завршен. Гранитне коцке дебљине су осам центиметара, прво смо постављали крупну ризлу, потом је подлога бетонирана, затим иде ситна ризла, па тек онда коцке, чији је квалитет веома добар. Тешке су 70 килограма.

ИЗГРАДИЛИ И ФОНТАНУ РАДНИЦИ фирме SUUNIKO solutions из Новог Сада шеталиште од Бетон хале до Бранковог моста запосели су почетком фебруара. Прво су завршили део око новоизграђене пасареле која повезује кеј и Калемегданску тврђаву, укључујући 160 квадрата новоизграђене фонтане, да би затим реконструисали део испред локала у Бетон хали и наставили уређење кеја према Бранковом мосту.

Тренутно је на слагању коцака ангажовано седам радника из Лознице, док њих шест фирма из Новог Сада користи да ураде ивичњаке. Иста компанија радила је и тротоаре у Улици 27. марта, а ангажовани су и на постављању коцака у Улици Џорџа Вашингтона.

- Трудимо се да испоштујемо динамику радова на оба градилишта, а радно време је од седам ујутру до пет после подне - кажу они. - Комплетна реконструкција дела око стуба Бранковог моста је завршена, а остао нам је још један мали сегмент код Бетон хале и тунела, који ћемо ових дана привести крају. Услови за рад су добри и све што нам је потребно поседујемо на радном месту.

Док се неимари труде да коцке буду правилно послагане, радници "Зеленила" са потребном механизацијом уређују будућу травнату површину која ће красити новоизграђени кеј. Припремљене су и нове саднице високе по неколико метара, које ће бити засађене у наредних неколико дана.

Уређење будућег Кеја Диане Будисављевић, на ком ће се налазити биста аустријске добортворке, обухвата изградњу дечјег игралишта, поплочавање, озелењавање, јавно осветљење, нов мобилијар и бициклистичку стазу. Такође, споменик лучком раднику биће измештен ближе главном степеништу како би био на репрезентативнијој и изложенијој локацији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације