Београдске приче: Окружење Ратничког дома

З. НИКОЛИЋ

субота, 04. 07. 2020. у 15:32

Београдске приче: Окружење Ратничког дома
Старе куће које су "памтиле" турска времена морале да се повуку под урбанизацијом из тридесетих година
ДОМ Војске Србије, који данас сви добро знају као један од главних оријентира у центру града, направљен је као Ратнички дом, у славу свих оних који су учествовали у Првом светском рату.

Није згорега знати да је ова монументална грађевина направљена 1931. године, према пројктима Јована Јовановића и Живојина Пиперског. Обојица су били архитекте и професори.

Тадашња Управа града Београда поклонила је плац, изградњу су помогли чланови ондашње Народне одбране, а позамашну суму одвојио је и краљ Александар Карађорђевић. Био је то својеврстан поклон и спомен херојима, али и место где ће бити очувана војна култура и традиција, као и окупљалиште многих културних прегалаца.

СКАДАРЛИЈА ТЕК неколико десетина метара наниже налазила се Скадарлија, која и данас окупља највише београдских туриста. Истина, тада је то било право боемско окупљалиште, без елеганције коју проповедају данашњи стандарди. Било је ту кафаница и бирцуза који су били смештени у старим, трошним кућама које су тек касније добиле свој садашњи сјај.

У то време цео град је био организован као једна општина, а цео Београд није био већи од, рецимо, данашње новобеоградске општине. На месту плаца који ће бити уступљен градитељима прво је стајао један трошни кућерак, који је морао да уступи своје место новом здању изграђеном у стилу модерне.

У даљини, иза њега, види се кућа која и данас постоји, а дуго је била позната као место где се донедавно налазио култни бископ "Балкан".

Амбијент преко пута дуго су стварале старе куће, које су "памтиле" турско време у граду. Трошне уџерице од набоја, мешавине блата и плеве које је држала дрвена конструкција, увелико је прегазило време. Дошло је време да њихово место заузму нове, вишеспратне, бетонске грађевине.

Тако неколико снимака чува сећање на слике живота у Београду од пре девет деценија. Постало је јасно да су нека нова времена морала да смене стара, па да су обичаји постали другачији, као и начин живота.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације