Дезобаријера на улазу, пунктови за дезинфекцију руку, маске само код рептила: У Зоо врту нема гужви и страха од короне

Ј. ГОЧАНИН

среда, 01. 07. 2020. у 12:40

Дезобаријера на улазу, пунктови за дезинфекцију руку, маске само код рептила: У Зоо врту нема гужви и страха од короне

Фото З. Јовановић

Фокама хладна вода, а Твиги се тушира кад пређе 35 Ц
БЕОГРАЂАНИ, упркос епидемиолошкој ситуацији, имају могућност да посете чувени престонички зоолошки врт сваког дана од 9.00 до 20.00 часова. Уз примену свих препоручених мера врата "Врта добре наде" отворена су за све љубитеље животиња.

Да би заштитили и посетиоце и животиње, надлежни су поставили дезо-баријеру на улазу, а на неколико локација инфо-табле и пунктове за дезинфекцију руку.

- Свели смо на минимум људе који су у директном контакту са животињама, и даље су то само чувари и храниоци. Препоручујемо растојање и ношење маске, али то није обавезно пошто смо углавном на отвореном простору. Мајмуни су, на пример, већим делом дана напољу, па посетиоци у тај део и не улазе. Једино је код змија потпуно затворен простор, па је заштита неопходна - прича представник зоо-врта Андреј Манојловић,

Како каже, број посетилаца још није ограничен јер се не стварају гужве.

Животиње вирусом корона нису угрожене у мери као људи. Појавила се вест да су чувари у зоолошком врту у Бронксу у Америци заразили десетак дивљих мачака, али се та бројка односи на планетарни ниво.

- Трудимо се да животињама олакшамо летње температуре, које су им већи проблем од короне - објашњава Андреј. - Фокама редовно мењамо воду како би се расхладиле, ипак су са Балтика. Такође, организујемо туширање за слоницу Твиги када су температуре 35+ степени Целзијуса, а прилагодимо им и храну.

Пингвини су тренутно у затвореном простору, не пријају им температурне осцилације. Медведи су и даље измештени на Палић док се не заврше радови на уређењу простора за њих, које је ванредно стање одложило. Након тога, имаће базен, више простора и растиња. Посетиоци ће моћи да приђу до њих, али ће све бити обезбеђено стаклом.

- Током реконструкција трудимо се да користимо природне материјале, да ограде буду од дрвета, а све што личи на кавез да склонимо - каже саговорник.

У склопу "Врта добре наде" постоји и мини, односно дечји врт. Зона у којој су животињице које деца могу да мазе и хране, тренутно је затворена због мера заштите.


Медведи су на Палићу док се не заврши уређење простора за њих


ЗАЉУБЉЕНЕ РОДЕ

ТРЕНУТНО у "Врту добре наде" постоји доста младунаца кенгура, дивљих коза, белих вукова, сервала и много птица. Али, роде су се први пут гнездиле овде.

- Никада се до сада нису париле. По природи су моногамне, имају једног партнера дуг период и ето десило се да су се овде "заљубиле" тако да имамо један пар. Биолог им је направио гнездо, па тренутно мама лежи на јајима - са осмехом објашњава Андреј.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације