“Авала филм” би у Кошутњаку да зида: Уместо шуме стамбени и пословни комплекс, могућ и хотел, место за живот 8.000 људи

Ш. МАРОВИЋ

среда, 01. 07. 2020. у 07:52

“Авала филм” би у Кошутњаку да зида: Уместо шуме стамбени и пословни комплекс, могућ и хотел, место за живот 8.000 људи

Комплекс "Авала филма" Фото Ж. Кнежевић

Инвеститор и власник парцеле моћи ће да педесет одсто површине претвори у стамбени простор, а свега двадесет одсто зелене површине да сачува
У ЗГРАДИ Градске управе у току је рани јавни увид поводом захтева фирме Avala stududios за израду плана детаљне регулације за комплекс "Авала филма" на Чукарици. Реч је о око 86 хектара земљишта на ком се налази велики број зелених површина. Планом је предвиђена изградња стамбених и мешовитих центара, у којима би живело око 8.000 људи. Циљ израде плана је стварање могућности за развој филмске индустрије у Београду. Грађани ће примедбе и сугестије моћи да доставе до 13. јула.

Репортери "Новости" посетили су јуче Градску управу и уверили се да је у будућем насељу планирана изградња стамбено-пословних комплекса, али и свих пратећих садржаја који би задовољили растући број становника на овој локацији.

МОГУЋ И ХОТЕЛ ОСИМ спортских објеката који укључују салу, терене на отвореном и спортске полигоне као обавезног садржаја, у оквиру комплекса могућа је и реализација комерцијалних делатности. Нови хотел, трговина или угоститељски објекат, као и јавне службе које морају бити усклађене са спортском наменом могући су део будућег комплекса у срцу Кошутњака.

- Инвеститор и власник парцеле моћи ће да педесет одсто површине претвори у стамбени простор, а свега двадесет одсто зелене површине да сачува - рекли су за "Новости" на презентацији у згради градске управе. - Парцеле С1, С3 и С10 имаће стамбену намену, док ће зона М5 садржати стамбено-пословни део. Комерцијални садржаји планирани су на земљишту К1, К2 и К3. Висина стамбених објеката који се буду градили не сме прелазити 18 метара.

Како за наш лист каже главни градски урбаниста Марко Стојчић, цео комплекс купио је "Авала филм" и они имају право да граде шта желе, уколико је то у складу са законом и урбанистичким планом.

- Али, Град им сигурно неће дозволити да новим садржајима униште квалитетно зелено растиње и шумску основу. То је недопустиво - уверава Стојчић. - Ово и јесте рани јавни увид, на основу кога треба да се изјасне све заинтересоване стране, јавна предузећа и институције како би дали своје примедбе. Тек после тога следи израда плана детаљне регулације, који такође мора да буде на јавном увиду.

Уколико би се пројкат реализовао, на парцелама Ц1, Ц3 И Ц10, планирана стамбена површина износила би 320.820 метара квадратних, док би комерцијални садржаји садржали 91.983 квадрата. Мешовити простор би заузимао око 68.000 квадрата, док су за нове спортске објекте предвиђена 46.322 квадрата.

У плану је и изградња једне основне школе капацитета 600 ђака, као и средњошколске установе која би могла да прими 480 ученика. Планирана је и градња дома за старе, као и културних институција попут биоскопа и позоришта, пре свега у централним деловима новог насеља.


У ПЛАНУ ФИЛМСКИ АРХИВ КИНОТЕКЕ

ОБЈЕКТИ и комплекси јавних служби који су ушли у обухват Плана детаљне регулације некад су припадали Филмском граду: филмски архив Кинотеке, комплекс Факултета спорта и физичког васпитања, Завод за спорт и медицину спорта Србије и пливачки центар (отворени базени Кошутњак).


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

Svetl Ilijo

01.07.2020. 11:52

@Perica - Eno posjekli drveće i neki prije ovih da investitori ko bogovi sazidaju luksuzne stanove. Na vrh su brda i desno od Pionirskog grada a i prema Rakovickom ce putu. Vidikovac se ne vidi, ne od drveća nego od sume zgradurina. Ne smemo da se borimo za drveće jer bi i nas posekli s njim. Nece drvo da ostane ni za sanduk i krst na grobu vec ćemo u limeni sanduk i krematorijum da izgorimo. Nasi goreli od tudje ruke a mi ćemo od svojih da bi investitori mogli da nesmetano grade na krcevini od Srbije.

Sunce

01.07.2020. 12:16

U Košutnjaku da grade? Drveće da seku da bi gradili stanove i šoping molove? Strašno... Nadam se da im neće proći.... Mislim da nije u redu. Najlepše šumsko mesto koje ljudi mogu da se setaju i opusta se

Tanja

01.07.2020. 16:57

Naseliti 8000 ljudi, plus poslovni prostor i shopping mall-ovi, to je u cirkulaciji 20000 ljudi! Pa tu sume vise NEMA. I cime se to onda pomaze filmska industrija?Ako se ne izborimo za ovo, onda smo stvarno nula od naroda. Sve nam ovo i treba!

Miki-Zg

01.07.2020. 17:48

U planu je ekocid ,vrlo dobro poznajem Pionirski grad ,Košutnjak ,Rakovicu ,zelenu oazu BG !

Nikola

01.07.2020. 23:48

Ако људи ово допусте, Београд више неће постојати.

Ri

07.07.2020. 14:39

Sram vas bilo, sada će kad krene jedan za drugim da se redaju dok ne bude bilo šume! Pluća Beograda uništavate! Napravite crvenu zonu oko beogradskih šuma da se ne sme ni igla dići nikada!