Борба против комараца: Запрашивање само са земље

А. З. КЛИСУРИЋ

уторак, 30. 06. 2020. у 10:15

Борба против комараца: Запрашивање само са земље

АКЦИЈА Сузбијање комараца са земље ефикасније/Фото Беоинфо

ЈКП "Градска чистоћа" је од маја у походу против одраслих форми комараца
ЕКИПЕ Јавног комуналног предузећа "Градска чистоћа" из дела за екологију и унапређења животне средине настављају борбу против комараца на територији престонице. Ларве комараца почели су да уништавају у фебруару, а активно сузбијање одраслих форми почело је у мају. До краја недеље запрашиваће се Раковица, Чукарица и део општине Земун.

Како су нам рекли у овом предузећу, њихове екипе су свакодневно на терену.

- Кренули смо прво од насипа, обала Саве и Дунава, шума, излетишта, Великог ратног острва, Аде Циганлије и Аде Хује. Јуче смо сузбијали одрасле форме комараца на територији општине Палилула - рекли су нам из ЈКП "Градска чистоћа".


До сада су третмани термалног замагљивања одрађени на површини која обухвата 15.255 хектара. На општинама Земун, Чукарица, Стари град, Савски венац, Сурчин, Нови Београд, Гроцка, Обреновац, Звездара и Вождовац, простору од 15.840 хектара, сузбијање је обављено хладним замагљивањем.


Одлуком Владе, а потом и Скупштине града, послови дезинфекције, дезинсекције, дератизације, али и сузбијања ларви и одраслих форми комараца од 1. јануара су из надлежности Завода за биоциде прешли на ово градско комунално предузеће.

"Чистоћа" је сву неопходну механизацију преузела од Завода за биоциде, у чијој је надлежности било уништавање комараца, као и део стручног кадра.


Ово предузеће сузбијање комараца обавља искључиво са земље, јер је Европска унија дала препоруку да се запрашивање не спроводи из авиона.


- Средства која уништавају комарце неконтролисано се крећу кроз ваздух, а свакако је сузбијање са земље много делотворније и може да се ради циљано - рекли су за "Новости" из "Чистоће" пре месец дана. - Такође, авиони привредне авијације, који су се користили за ову сврху, не могу да добију дозволу за прелет изнад насеља, већ искључиво изнад ненасељених делова престонице.


Ипак, због велике најезде прошле године направљен је преседан, па је, на препоруку ЕУ, заборављено и то два пута.


БРОЈЕВИ ЗА ДЕРАТИЗАЦИЈУ


ГРАЂАНИ могу пријавити локације на којима је неопходно обавити дератизацију, дезинсекцију и дезинфекцију позивом на бесплатан број телефона 0800-000807 сваког радног дана од 7 до 15 часова, или слањем мејла на адресу ekologija@gradskacistoca.rs.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације