Ромима због принудног исељења из Белвила по 2.600 евра

В. Ц. С.

понедељак, 29. 06. 2020. у 22:15

Ромима због принудног исељења из Белвила по 2.600 евра

Фото: П.Милошевић

Апелациони суд у Београду пресудио у корист двоје Рома који су остали без својих домова априла 2012. године. Тужитељима из Ниша прети ново исељење
ПЕТОГОДИШЊА правна битка Рома који су исељени 2012. из неформалног насеља Белвил на Новом Београду завршена је пресудама у корист двоје њих, који су принудно смештени у напуштено складиште у Нишу. Апелациони суд у Београду пресудио је да им је повређено право на дом и на адекватан животни стандард, односно забрана дискриминације по месту пребивалишта. Сваком је досудио по 2.600 евра накнаде, плус затезну камату од 2018, када је донета првостепена пресуда.

Око 1.000 Рома исељено је 26. априла 2012, у време мандата градоначелника Драгана Ђиласа, а велики број њих био је претходно интерно расељен са Косова. Они су пресељени у металне контејнере на периферији. Будући да су неки имали пријављено пребивалиште у Нишу, пребачени су у напуштено складиште, без воде и струје, кажу у Европском центру за права Рома (ЕRRC), који их је заступао пред судом.


У почетку је било десетак породица, али су до данас остале само две, најсиромашније, са осам чланова. ЕRRC је пред судом заступао троје тужилаца, али је једна тужиља у међувремену преминула. Према речима Андрее Чолак, правног консултанта ЕRRC, део породица пресељен је и у Лесковац, Врање и Власотинце, али су се због немања адекватног смештаја махом вратили у престоницу.


- Породице у Нишу, које смо заступали, у почетку нису имале ни воду, ни струју. Вода је дошла после три месеца, да би поново нестала, а струја после осам. Нико их из центра за социјални рад или локалне самоуправе не обилази, не нуди им да конкуришу за социјалне станове. Поново им прети исељење јер је земљиште враћено у поступку реституције, а нису добили никакав папир којим би трајније регулисали свој смештај - каже Чолакова.


Фото: Беоинфо


У Београду је ситуација другачија, јер је већина Рома исељених из Белвила добила социјалне станове. После дуге правне битке, Апелациони суд је закључио да су тужитељи били дискриминисани у односу на те друге исељене Роме, којима је дозвољено да остану у Београду и добију подршку локалне самоуправе и државе.

У ЕRRC ипак нису задовољни јер је суд одбио њихове наводе да принудна исељења махом погађају Роме, што је акт индиректне дискриминације.


- Апелација није прихватила кривицу Републике, која се у случају пресељења држала по страни, иако је министарство надлежно за социјална питања директно одговорно за инклузију Рома. Такође су констатовали да нема кривице ни Града Ниша због неусловног смештаја.ТУЖБА


СПОР смо добили само против Београда. Али и то је велики успех јер смо у тужбеном захтеву потпуно прескочили домаће законодавство и тужили због повреде права заштићених међународним конвенцијама - каже Андреа Чолак.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Zikica

30.06.2020. 05:30

Dragi moji Srbi bez doma nad glavom pod hitno oformite kartonska naselja na Dedinju i cekajte da vam ponude preselenje u socijalne stanove. Ako mogu manjine da ostvare prava mozemo i mi koji uglavnom i finansiramo resavanje problema problematicnih manjina.

Deda Millisav

30.06.2020. 11:14

Nek idu gde oće a ionako ih niko neće! Nemojte nam samo tu pričati o rasizmu jer ovde nema ni trunke reči o rasizmu, niko nikada prema njima nije bio rasistički ali to što nemaju gde da žive je njihov problem, a ne naš problem!

DD

07.07.2020. 11:58

Što se tako niste nasekirali i za najsiromašnije druge porodice srpskog porekla...koji su vredni i radni i muče se da bi isplaćali dadžbine i imali hranu... skromnu?Vi i da im date te stanove...oni će i u njima živeti kao i što su živeli u kartonskim kućama...Jednostavno...oni nemaju radnu naviku, jer su tako navikli od malena da dobijaju sve na tacni, a da se ne namuče ni malo...a ti stanovi se grade opet od nečijih poreza koji se radno i vredno plaća.