После три деценије, при крају адаптација просторија општине: Сурчин добија прво позориште

Ш. МАРОВИЋ

29. 06. 2020. у 12:35

После три деценије, при крају адаптација просторија општине: Сурчин добија прво позориште

У објекат уложено 60.000 евра Фото го Сурчин

Мајстори би требало да заврше радове до 1. августа
ПОСЛЕ више од тридесет година од почетка радова, становници Сурчина би, уколико корона вирус не поремети планове, до 1. августа требало да добију прву позоришну сцену у историји најмлађе београдске општине. Радови на адаптацији бивших општинских просторија и претварања у мултифункционалну салу су при крају, а остало је да се уради улазни хол у објекат и нови тоалети за посетиоце.

Од 2018. године, када су по ко зна који пут после прекида радови настављени, уложено је више од 60.000 евра у објекат који ће моћи да прими 320 посетилаца. Урађена је нова бина, ВИП ложа, гардеробери и просторије за глумце, као и тоалети за уметнике и нова расвета.

- Ово је велика ствар за све житеље Сурчина, јер су до сада у позориште морали да одлазе у град - поносно истиче председник Општине Стеван Шуша. - Ова зграда је увек била намењена култури, али је Општина због немања простора морала да заузме просторије овог објекта. Сада све полако долази на своје место, и мислим да је ово једна од највећих реконструкција урађених у Сурчину.

ПАЖЊА КУЛТУРИ Општина Сурчин последњих година посебну пажњу посвећује уређењу културних објеката на њеној територији. Тако је поред нове позоришне сале у згради Општине уређен и дом културе у Бољевцима, док се у наредних месец и по дана очекује завршетак раконструкције Дома културе у насељу Добановци. Одржавање манифестације "Бојчинско културно лето 2020" зависиће, пак, од развоја ситуације са короном и динамиком завршетка радова на изградњи гледалишта у Бојчину.

Куповином завеса и столица радови у савременој мултифункционалној сали биће комплетно завршени, а неимари тренутно изводе радове у холу зграде, где се до сада налазио услужни центар Градске општине Сурчин. Он ће бити премештен са друге стране објекта, у бивше просторије ресторана "Театар", који је престао да ради.

- Кад све буде завршено, а надам се да ће то бити до почетка августа, ступићемо у контакт са позориштима у Београду и видети да ли су спремна за сарадњу - прецизира Шуша. - Ова сала неће бити само позоришна, овде ће се одржавати и седнице Градске скупштине, разне културно-уметничке вечери, концерти. Ово је био вишедеценијски сан свих грађана Сурчина и коначно је остварен.

У наредном периоду, према речима Шуше, у плану је изградња нове зграде Градске општине, чиме би комплетан објекат у Војвођанској 79 остао да служи културним збивањима.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације