Новобеограђани не дају зеленило: Неће ни мост, ни гараже

А. ВОЈИНОВИЋ

субота, 27. 06. 2020. у 14:00

Новобеограђани не дају зеленило: Неће ни мост, ни гараже

Фото: Фејсбук

Део грађана против реализације пројекта блок 70 - Ада Циганлија. Примедбе ће предати Секретаријату за урбанизам
СТАНОВНИЦИ Новог Београда, чланови Грађанске иницијативе "Заједничка акција" настављају да сакупљају потписе за петицију против предлога целокупног Плана детаљне регулације за изградњу пешачко-бициклистичке везе између Улице омладинских бригада и Аде Циганлије, са мостом преко реке Саве, односно ГО Нови Београд и Чукарица. Потписе је на папир до сада ставило око 5.000 грађана, а Новобеограђани верују да ће их бити и 10.000 до понедељка, кад ће петицију са својим примедбама и предлозима предати Секретаријату за урбанизам и грађевинске послове јер се тада завршава рани јавни увид.

Како је наш лист већ писао, житељи овог дела престонице, између осталог, боре се да заштите дрворед липа у Улици омладинских бригада, за који сматрају да ће бити посечен ако се предложени план спроведе у дело. Међутим, главни градски урбаниста Марко Стојчић нагласио је за "Новости" да ниједно дрво неће бити посечено и оценио да је реч о политичкој акцији.

Представници "Заједничке акције" то демантују, убеђени да постоји читав низ негативних аспеката предлога Плана међу којима је изградња две јавне гараже у Улици омладинских бригада, које су такође део овог пројекта. Како се наводи у раном јавном увиду за план детаљне регулације за изградњу пешачко бициклистичке везе између Улице омладинских бригада и Аде Циганлије, једна подземна или надземна гаража требало би да буде на позицији испод отвореног паркинга на крају саобраћајнице, а друга подземна дуж Улице омладинских бригада у граници Плана. Представници грађанске инцијативе имају алтернативни предлог.

- Тај паркинг може да се пребаци на слободан и неуређен простор у Блоку 70, испред Булевара Јурија Гагарина и простор иза Блока 70а према топлани. То су запуштене парцеле, има десет хектара простора и може да се искористи у ове сврхе - наводи, за "Новости" Владимир Рајковић, један од представника инцијативе.


МАЛО ЗА ПЛАН, МАЛО ПРОТИВ ЊЕГА

ЗАНИМЉИВО је да су у допису упућеном нашој редакцији представници Грађанске иницијативе "Заједничка акција" навели да незадовољни становници са Новог Београда и они који их подржавају нису сагласни са надлежнима из Града Београда да је мост потребан, иако у објави на званичној фејсбук-страници "Блок 70 - Заједнича акција" стоји следеће:

Потписивање у Блоку 70

"У Улици омладинских бригада су предвидели да посеку цео онај дивни дрворед липа и тај простор избетонирају како би могли да паркирају још неколико стотина аутомобила, наводно због изградње пешачко-бициклистичког моста ка Ади. Мост нам је потребан, али сеча дрвећа, којег имамо све мање и мање, не долази у обзир."

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Goxy bgd

27.06.2020. 14:59

E pa nije na njima da odlučuju, oni žive u blokovima oko te sporne ulice i okruženje njihovih zgrada i parkinga niko neće dirati, i ja živim na Novom Beogradu, i takav most bi značio svima. Nek' pokrenu peticiju da se stane na put divljanju automobilima i motorima po savskom šetalištu.

Gradjanka

30.06.2020. 10:23

@Goxy bgd - To i radimo. Ali lakse je sedeti u fotelji i kritikovati nego se angažovati.

doktor

28.06.2020. 09:12

Ovakvo ludilo vlada samo u Beogradu.Kao da ne moze da se zasade tri nova drveta za jedno poseceno . Treba saditi mnogo vise drveca po Srbiji a ne samo sprecavati secu postojeceg .