Од сутра се поново укључују климе у аутобусима: Уређаји ће радити у посебном режиму

Novosti online / С. Б. М.

26. 06. 2020. у 16:04

Од сутра се поново укључују климе у аутобусима: Уређаји ће радити у посебном режиму

Илустрација/ Фото Д. Миловановић

Београдски Секретаријат за јавни превоз наложио је превозницима да крену са коришћењем клима-уређаје у возилима, али тако да снага вентилатора буде на минимуму, а да се аутобуси проветравају на окретницама

ЗБОГ најављених високих температура ваздуха у наредним данима од сутра ће почети да се користе клима-уређаји у возилима јавног превоза путника! Ову одлуку донео је Секретаријат за јавни превоз, после писања "Новости" да путници у возилима по топлом времену дишу на "шкрге".

Одлука је донета и у складу са препорукама Градског завода за јавно здравље у циљу спречавања оболевања и ширења ковида-19, који је када је превоз пуштен у рад 8. маја забранио коришћење расхладних уређаја.

- Секретаријат за јавни превоз је наложио превозницима, на основу препорука за примену мера при коришћењу клима-уређаја у возилима добијених од Градског завода за јавно здравље, да спроведу и поштују посебне мере при коришћењу уређаја за расхлађивање ваздуха у возилима јавног превоза путника на територији Београда - наводе у Секретаријату.

Подешавање режима рада клима-уређаја у возилима биће такво да удео ваздуха који се захвата из спољашње средине буде што већи, уз оптималну комбинацију са природном вентилацијом. Оптимизација рада клима-уређаја значи да се користе само у условима када је температура спољашњег ваздуха већа од 28 степени Целзијуса и то на начин да температура у возилу буде за пет степени нижа, уз подешавање снаге вентилатора клима-уређаја на минимум.

На окретницама, у току трајања паузе, а најмање пет минута, возаћи ће морати да проветравају возила са отвореним вратима. Обавезно је и "испирање" целог вентилационог система клима-уређаја са подешеном снагом вентилатора на максимум. Такође, потребно је да дезинфекцију филтере клима-уређаја најмање једном дневно, на почетку или на крају дневне употребе возила.

Из Секретаријата за јавни превоз наводе да су ове нове мере ефикасне искључиво уз стриктно поштовање већ важећих мера, односно обавезно ношење заштитних маски које покривају уста и нос и одржавање физичке дистанце.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (10)

Ja

26.06.2020. 18:23

sad vas brišem mislio sam da ste ozbiljna novina al džaba izgleda da neznam da mislim

Ivan

26.06.2020. 19:40

Лепо, само пре укључења климе, било би добро да искључе грејање! Данас у 48-ици, гаражни број П40734, регистарски BG1437-AM превелика врућина, пипнем онај радијатор на поду аутобуса – врео. Питам возача да ли зна да је укључено грејање, каже да зна. Питам зашто не искључи, каже не може он, то могу само у гаражи. Нисам му веровао да ће то затражити, па ево овде пишем, а писаћу и ГСП-у и Дирекцији/Секретаријату за јавни саобраћај или како се то сад већ зове.

Бане

27.06.2020. 01:19

Не пада ми на памет да носим маску ако је температура у возилу већа од 23 степена. Имам астму и не могу да дишем кроз маску ако је у возилу врео ваздух. Покушао сам неколико пута у протекла два дана и никад нисам издржао дуже од 10 секунди. Вентилатор треба да буде на максимуму, температура подешена на нормална 23-24 степена уз обавезно избцивање "старог" ваздуха напоље и узимање свежег "новог" ваздуха споља. Као у аутомобилу. Тако је најбезбедније, најпријатније и најздравије.

Питање

27.06.2020. 15:01

@Бане - Бане, а како мислиш да спустиш температуру у аутобусу на 25 степени ако стално упумпаваш спољни ваздух од нпр 35 степени? Ко то успева да охлади унутрашњост фрижидера ако су врата на њему отворена? Па нашем народу не можеш да објасниш како клима функционише да си бог отац! Отварају прозоре када ради клима затварају их да их не удари промаја када је клима угашена.... Ако је напољу 35 ни један савесни и одговорни лекар ти неће препоручити да седиш у просторији у којој је 23 степена!!

Lura

27.06.2020. 07:39

Ovo je stvarno smejurija, sa klimom bice dezinfikovana bas kao sto su i autobusi hahahahah. Treba dovesti i pojedine putnike u red da nose maske sede kako je propisano . Juxe u prevozu covek ulece na srednja vrata, kaslje, kije naravno nije se setio da treba ruku staviti na usta, g;eda u nas putnike i "ceri" se kao ludjak. Sve dok imamo takve osobe koje namerno sve cine nema nama spasa. A stacemo nakotilo se u nasem Beogradu i skonac i skonopca.

Boban

27.06.2020. 12:44

sto mi nemamo klimu u busevima nebi smo je gasili ,sreca sto imamo klimave autobuse pa duva na sve strane .Razmazeni .Peske treba da idete ,a izvinite kako bi nasli gde ste posli da na busy nepise gde ide I br.stanice