Без клима-уређаја дише се на шкрге: Само промаја хлади у аутобусима

С. Б. М.

среда, 24. 06. 2020. у 08:43

Без клима-уређаја дише се на шкрге: Само промаја хлади у аутобусима

Суграђани тешко дишу / Фото Д. Миловановић

У јавном превозу обавезне маске, хлађење је забрањено. Жалбе путника на недостатак ваздуха у возилима. Дозвољено је само проветравање, па је пожељно да сви прозори буду отворени

БЕОГРАЂАНИ ће од среде морати да носе заштитне маске у градском и међуградском превозу, а они који их не носе неће моћи да уђу у возила. Кризни штаб за заштиту здравља становништва од заразне болести ковид 19 донео је у уторак ову одлуку, а путници већ јадикују јер са маскама преко уста и носа, и без клима-уређаја укључених у аутобусима, неће моћи да дишу.

Чим су температуре почеле да прелазе 23 степена Целзијусове скале, житељи престонице који сваког дана на посао иду јавним превозом осетили су сву муку мера, које се односе на вентилацију у аутобусима, трамвајима и тролејбусима. Зарад спречавања ширења вируса, при одлуци да се 8. маја пусти јавни превоз, епидемиолози су забранили рад клима-уређаја у возилима. Дозвољено је само проветравање, па је пожељно да сви прозори буду отворени. Ипак, отворени прозори у најтоплијем делу дана када "звезда упече", не могу довољно да расхладе возила.

- Да неке мере морају да се поштују сагласна сам, и маску сам носила и претходних дана кад нико други није. Али они који доносе мере не знају како је када се возите цео сат у аутобусу пуном људи, где су шибери и прозори отворени па улази топлота, и онда унутра буде 35 степени, док је напољу 25. Путници управо тада и скидају маске јер не може да се дише! Сто знојева ме облије док не стигнем до Падинске скеле - каже суграђанка Драгана С.

У сличном проблему су и путници "Ласте" и "Ластре" који приградским линијама 581, 465, 493, 860 путују за Лазаревац, Сопот, Младеновац и Обреновац. Тако на новим "Отокаровим" аутобусима које има "Ласта" могу да се отворе само четири прозора. Неретко, и они су закључани, па ваздуха уопште нема.

На температуре у возилима не жале се једино путници који се возе трамвајима "шпанцима". Пошто на њима уопште нема прозора, дозвољен је рад клима-уређаја и вентилације. То важи и за друга возила на којима нема могућности отварања прозора.

ПРАТЕ ПРЕПОРУКЕ

СЕКРЕТАРИЈАТ за јавни превоз, подсећамо, само прати одлуке и препоруке Кризног штаба за заштиту здравља становништва од заразне болести ковид 19. То тело је донело одлуку да се расхладни уређаји у превозу не пуштају, како се вирус не би ширио. Све док то тело не донесе другачију одлуку, возачи и путници мораће да дишу "на шкрге".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Arsa

24.06.2020. 10:07

Ne vidim smisao. Puni autobusi (kako puni, zar nema limita u broju ljudi? ). Od vrucine ljudi skidaju maske u autobusima (koja je onda poenta da li ima klime ili nema, svejedno se virus siri). U tramvajima spancima klima radi (pa zar su ti tramvaji sa njihovim klima uredjajima otporni na sirenje virusa?). Zasto onda jednostavno ne pustiti klimu i u ostalim prevoznim vozilima i reci ljudima da nose maske (po uzoru na spanske tramvaje).

Иронија шупље демагогије

24.06.2020. 11:40

@Arsa - "a limita u broju ljudi?" Којег то тачно "лимита", у реално два пута мањем броју возила од по броју путника потребних, и икс прескочених полазака међу возилима која су "на улицама", од оних који би се по реду вожње, требали остварити?

istina

24.06.2020. 13:14

Kod nas se klime ne čiste dok traju, desetine godina, pa je i bez korone ispravnije da ne rade, a ne da raznose budj, gljivice i bakterije.

Božana

24.06.2020. 14:31

Batice,uštedi se gorivo kada ne radi klima.U proseku 20 litara pa puta hiljadu autobusa i eto 20 tona goriva viška.Malo li je?