Београдске приче: Поглед на Кнез шездесетих, АМБИЈЕНТ најпознатије улице није ни налик данашњем

Зоран НИКОЛИЋ

субота, 27. 06. 2020. у 11:45

Београдске приче: Поглед на Кнез шездесетих, АМБИЈЕНТ најпознатије улице није ни налик данашњем
Аутомобили су тада били редован чинилац амбијента главне градске улице
Класичан коловоз са тротоаром, густо паркирани аутомобили и безбројни пешаци...

Амбијент који вам показујемо на фотографији није ни налик данашњој Кнез Михаиловој улици. Истини за вољу, зграде су остале углавном исте, маркације града се не мењају тако брзо, као модели аутомобила.


У анкети међу суграђанима, који се путем друштвених мрежа аматерски баве проучавањем историје града, распитали смо се о томе шта мисле о осом снимку. Живан Жиле Радовановић је човек који је веома искусан у таквим проценама, а његово поштовање према Братибору Дебељковићу је огромно. Управо овај бард фотографије је урадио много снимака главног града које и данас сматрамо најбољим документима наше прошлости. Према Радовановићевом мишљењу, овај снимак сачињен је из Дебељковићевог апрарата, највероватније 1965. године.


Човек који је бринуо о старим фотографијама из заоставштине његовог оца, Борис Конестабо помогао нам је да анализирамо моделе аутомобила, па је извесно да је са десне стране у кадру "пежо 403". Такође, испред се види "опел рекорд", док су два "фолсквагена" врло препознатљива.


Иако је популарна "буба" била веома честа на нашим улицама, ови модели су произведени у Немачкој, док је потом фабрика ТАС из Вогошће преузела лиценцну производњу. Аутомобили који су из овог погона изашли на коловозе тадашње Југославије остали су у одличном сећању свима који су тада волели "бубу".


У кадру из Кнез Михаилове још се види и путоказ за "одважни" "Лотос бар", једино место за које би званично у Београду могло да се каже да је имало веома "слободан" програм и ноћни живот близак западним метрополама.


Гардероба пролазника била је прилично елегантна, па није тешко уочити да мушкарци углавном носе кошуље и кравате. Иако су шетачи снимљени у центру града, па се може рећи да су на фотографији они који су били нека врста елите, ипак су балон мантили и елеганција били део којем је стремио виши слој ондашњег становништва.ХОТЕЛ "ЗАГРЕБ"Хотел и експрес ресторан "Загреб" био је именован на тај начин у славу "братства и јединства свих наших народа и народности".


Пре рата направљен је као "Руски цар", а то име ово здање и данас носи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације