Београдске приче: По бензин међу КАНТЕ, овако су некада изгледале бензинске пумпе у престоници (ФОТО)

Зоран НИКОЛИЋ

среда, 24. 06. 2020. у 14:03

Београдске приче: По бензин међу КАНТЕ, овако су некада изгледале бензинске пумпе у престоници (ФОТО)
Најпрометнија пумпа била је у Дечанској улици
Није било тако давно када су бензинске пумпе у Београду изгледале сасвим другачије, а данашње станице где возачи сипају гориво - њима би изгледале као свемирски бродови. Дабоме, причамо о Београду између два светска рата.


Дечанска улица, која је до данас много пута променила име, у предратном граду словила је за неку врсту "аутомобилског раја". Било је то место где су биле продавнице делова, омања пумпа и окупљалиште оних који су били заљубљеници у четвороточкаше.


Да подсетимо, први аутомобил дошао је у Београд 1903. године, а потом су лаганим ритмом стизали и његови наследници. Цене тадашњих аутомобила биле су папрене, па је ауто коштао као просечна кућа.


У исто време је и гориво било баснословно скупо. Тако је аутомобил био привилегија искључиво веома добростојећег слоја становника главног града.


Уколико се присетимо да је вожња пре личила на авантуру него на уживање, онда све изгледа некако другачије. Путеви су били катастрофални, били су то колски друмови са дубоким колотразима, а тек касније, у предратно време почело озбиљније поплочавање најважнијих саобраћајница коцком. Међуградско путовање аутомобилом представљало је прилично одважан подухват.


Током предратних година почела је изградња озбиљнијих саобраћајница, па су тако прављени бетонски путеви. Они су били трајни и издржљиви, али не и толико удобни као асфалтни, јер су точкови јасно "одмеравали" ударце у спојеве бетонских плоча.


Најзад, прве даме су се одважно хватале волана, иако је шоферски посао углавном био мушки. Послератно време тек ће показати озбиљнији искорак ка развоју аутомобилизма.


КРАЉИЦАМеђу дамама које су биле сјајни возачи, истицала се краљица Марија Карађорђевић која је била међу најбољим шоферима онашње државе.


Иако краљ Александар није био возач, његова супруга је освајала и тутуле на престижним тркама, каква је била она ка врху Авале.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације